Húsgolyók medvehagymás gorgonzola mártásban
sponsored links
Medvehagyma szezon van, de anélkül, hogy megbotránkoztató lennék, el kell, hogy mondjam, ma már nem hoz annyira lázba, mint évekkel ezelõtt. Amikor még alig lehetett kapni, jó volt a tavasz elsõ friss hajtásaival találkozni, izgalmas ízeket és különleges recepteket megismerni. Azután következett az, hogy eltegyem télire, hiszen a zöld íz télen is kell, de aztán kiderült -- mint annyi másnál --, hogy a szezonális alapanyagok abban az idõben az igazán izgalmasak, amikor épp itt az idejük. A télire eltett tetemes mennyiségû medvehagyma bizony ott áll a fagyasztóban most is, mint tavaly.
Olyan sok zöldség van a téli idõszakban, hogy erre az igazán tavaszi ízre nem is volt szükség.
Most azonban jólesik a frissessége.
Eredetileg csak egy egyszerû hús nélküli tésztaszósz volt a terv, de a fiúk kedvéért mégis átterveztem.
- Maradék kb. 40 dkg darálthúsból készítettem apró húsgolyókat. Különösebb ízesítés, fûszerezés nélkül--csak só és bors meg cayenne bors -- kevés olajon megsütöttem.
- A visszamaradt olajba csilis olajat öntöttem és megpároltam rajta egy fej apróra vágott hagymát.
- Beletettem egy nagy csokor csíkokra vágott medvehagyma levelet és egy kisebb csomó snidlinget.
- kb. 3 dl tejszínnel öntöttem föl és 15 dkg krémes, kissé túlérett gorgonzola sajtot tettem bele / ettõl elég markáns íze lett, de kevesebb sajttal is tökéletes lenne a szósz / --esetleg más sajtot is tehettek bele
- kb. 1dl tészta fõzõvizet öntöttem még hozzá, mert nagyon sûrû lett
- egy 5 dkg-os vaj darab, só, frissen õrölt bors és ennyi!