Húsbavágó kérdések - Fény utcai hentes TUDATOS sorozat

2011-10-06

sponsored links


Egy kis kitérõ a zöldségek világából. Hús, természetesen. Hangsúlyozom eleget a blogolás és az ételkészítsérõl való beszélgetéseim során, hogy nem vagyok vegetáriánus, de egy étel elkészítésénél ritkán inspirál a HÚS. Ennek persze van egy sajnálatos oka: kevés a jó minõségû, megfelelõ ár-érték arányú és elsõsorban természetes körülmények között tartott állatokból származó húsárut árusító boltok száma. Még mindig ódivatú a hentesbolt, és a fogyasztótól várják el, hogy elképzelje mit lehet elkészíteni egy egy nagy darab húsból. Nem tudom ki , hogy van ezzel, de én nem szoktam több kiló húst vásárolni, és nem csak azért, mert nincs ekkora mennyiségre szükségem, hanem azért is, mert egyszerûen nem vonz. Csinosan mutat azonban a konyhakészre elõkészített báránycsülök, vagy egy profin sütésre kötözött  csontos karaj. Egy olyan hentessel készült az alábbi riport, ahol ezeket mind megtalálhatjátok.

-      Hogyan lesz valakibõl hentes? Ha ma egy fiatal ezt a mesterséget választja, hol és kitõl tanuljon?
Nem volt nehéz a választás, nagybátyám hentes volt, édesapám is böllérkedett, de igazán a gyermekkori disznóvágások hangulata volt az, ami magával ragadott. Gödöllõn születtem, a szakmát a budapesti Bercsényi Miklós élelmiszeripari szakközépiskolában tanultam. Ma is ezt az iskolát tartom a legjobbnak. Látván a mai fiatalok gyakorlati tudását, a mai oktatás színvonalával nem vagyok megelégedve. Mi még a háború elõtt alkalmazott technikákat ismerõ mesteremberektõl tanulhattunk. Ott vannak például a régi soroksári svábok, akik még kézzel verték ki a marhapárizsihoz, a virslihez a prádot*. Egy fiatal szakember betanítása kb. 2 évet vesz igénybe, és ha szerencsém van, nálam marad.

-      Hogyan látja az itthoni húsválaszték színvonalát? A kínálat és a vásárló tyúk-tojás problémája.
Ebben az országban 40 évig a csirkén és a sertésen kívül gyakorlatilag nem került más az asztalra. Elsõsorban ennek a nagyüzemi elõállítása folyt, még azt sem mondhatnám, hogy rossz színvonalon. És persze ehhez jöttek még az egyéb ...

Folytats a blogon ... nyarikonyha.blogspot.com/2011/10/husb...

sponsored links

Keres?s