Hús és köret avagy Az ízek, simán érzések
sponsored links
Ez kérem a tipikus bûnbeesés elsõ látásra.
Nem elég, hogy meleg van, még a csábításnak sem tudok ellenállni.
Bemegyek a boltba, mert légkondis; sétálgatok a sorok között, amikor is észrevettem a mosolygó, sárga laskát; különben is van egy kis laskamániám, pont ezt hagyjam ott?!
Megyek tovább, mint aki vásárolni akar, erre a húsos pultban, ott kacsingatnak rám a csontos karaj szeletek; nem volt szívem csak úgy, elmenni mellettük.
Na, gyorsan haza, mert megent összevásárolok mindent, de útközben még belépek a zöldségeshez, azt mondták finom sárgabarackja van.
Hát így értem haza friss gyöngyhagymával és apró szemû burgonyával.
CSONTOS SERTÉSKARAJ, BURGONYÁVAL,
LASKÁVAL ÉS GYÖNGYHAGYMÁVAL
(EZ EGY EGÉSZ JÓ ELNEVEZÉS LETT)
Hozzávalók:
4 szelet csontos sertéskaraj
80 dkg apró szemû burgonya
15 dkg sárga laskagomba
15 dkg friss gyöngyhagyma
kakukkfû
citromlé
bors, só
olívaolaj
6-8 kanálnyi olívaolajat, feleannyi citromlével, kakukkfûvel és borssal kikavarunk, majd a karajszeletekre locsoljuk és alaposan belemasszírozzuk, betapicskoljuk. Legalább 3-4 órán át hûtõben pihentetjük.
A sütõt bemelegítjük 200 fokra; közben a szeleteket, egy forró grillserpenyõben, lassan, mindkét oldalukról 7-8 percig sütjük, majd még 5-6 percre berakjuk a sütõbe, csak tálaláskor sózzuk. (Nem a legegyszerûbb a vastag csontos hús sütése! Én így sütötten a húst; de ha valaki máshogy szokta,másra esküszik, az tegye úgy, illetve másféle hússal is készíthetjük, itt inkább a köret, és az ízesítés a lényeg, na meg az érzések ? )
A burgonyát megtisztítjuk, sós vízben megfõzzük.
A hagymát is megtisztítjuk, és olívaolajon elkezdjük a pirítását.
(Én az átszûrt pácolajat használtam.)
A gomba alsó, erõsebb részét, "szárát" levágjuk, a többit csak egyszerûen, kézzel megszabkodjuk és a hagymához adjuk a burgonyával együtt, sózzuk, kakukkfûvel és tálalás elõtt pár csepp citromlével ízesítjük.
A hagymát is megtisztítjuk, és olívaolajon elkezdjük a pirítását.
(Én az átszûrt pácolajat használtam.)
A gomba alsó, erõsebb részét, "szárát" levágjuk, a többit csak egyszerûen, kézzel megszabkodjuk és a hagymához adjuk a burgonyával együtt, sózzuk, kakukkfûvel és tálalás elõtt pár csepp citromlével ízesítjük.