Hóstáti káposzta

2012-02-09

sponsored links


A Kolozsvári piacokon  ma is  kapható  a hóstáti   savanyított káposzta ,fejes és gyalult formában.Színe szép világos sárga, ebbõl tudható,hogy természetes úton, csak sóval  és nem vegyszerekkel tartósított .A gyalult káposztát vékony szálú szeletekre vágják , tisztára mosott hordóba, sóval megszórva rétegezik  majd addig tömörítik amíg a káposzta leve fel nem jön a tetejére . Ekkor  a hordót lezárják és meleg helyen tartják,hogy az erjedés meginduljon.Két-három hét alatt a káposzta megsavanyodik és fogyasztható akár önmagában vagy levesek,fõételek,saláták készítéséhez.Ilyen  pár híres Kolozsvári étel :   Kolozsvári káposzta, Kolozsvári töltött káposzta,  Korhelyleves.
A savanyú káposzta nagy C vitamin forrás,ezen kívül szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyú káposzta erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvezõ hatást ...

Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2012/02/ho...

sponsored links

Keres?s