Hóstáti káposzta
sponsored links
A Kolozsvári piacokon ma is kapható a hóstáti savanyított káposzta ,fejes és gyalult formában.Színe szép világos sárga, ebbõl tudható,hogy természetes úton, csak sóval és nem vegyszerekkel tartósított .A gyalult káposztát vékony szálú szeletekre vágják , tisztára mosott hordóba, sóval megszórva rétegezik majd addig tömörítik amíg a káposzta leve fel nem jön a tetejére . Ekkor a hordót lezárják és meleg helyen tartják,hogy az erjedés meginduljon.Két-három hét alatt a káposzta megsavanyodik és fogyasztható akár önmagában vagy levesek,fõételek,saláták készítéséhez.Ilyen pár híres Kolozsvári étel : Kolozsvári káposzta, Kolozsvári töltött káposzta, Korhelyleves.
A savanyú káposzta nagy C vitamin forrás,ezen kívül szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyú káposzta erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvezõ hatást ...