Hópehelykeksz
sponsored links
Ropogós kekszek klasszikus linzertésztából, téli hangulatban.
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazinban is, az újság ingyenesen letölthetõ a weboldalról.
A kiszúrókért köszönet a Judit Hellebrandt Cake Company-nak!
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 kisebb biocitrom reszelt héja és leve
a díszítéshez:
Elkeverjük a lisztet a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, és késes robotgépben a felkockázott vajjal morzsásra dolgozzuk. (Gép híján kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy a vaj ne olvadjon meg.) Hozzáadjuk a citromlét és a tojássárgáját, kézzel összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hûtõbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütõt 170 fokra, alsó-felsõ sütésmódban.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, hópehely alakú formákkal kiszaggatjuk. Mindet sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk, és 10-12 perc alatt világosra sütjük. (Ügyeljünk rá, mert könnyen megéghet.)
Elkészítjük az írókát, majd egy részét kevés vízzel hígabbra keverjük, ez lesz a terülõmáz. A sûrûbb írókával kontúrozzuk a kekszeket, majd a terülõmázzal kitöltjük a felületet. Szobahõmérsékleten hagyjuk megszáradni a mázat. A kekszeket zárt dobozban, sütõpapírral rétegezve tároljuk.