Hólabda, avagy Kozáksapka

2018-01-19

sponsored links

kozáksapka
Középen hólabda, a csokis tetejû kozáksapka
Igazi retro süteményt készítettem a szülõk-nevelõk báljára, amelyet most tartottak Dorka unokám iskolájában. Annakidején - vagy 30 éve - búcsúra, lakodalomba mindig ezt sütöttük. Vagyis akkor még csak Hólabda volt, tehát a tetejét is megkentük krémmel és kókuszreszelékbe mártottuk.Késõbb csokival a tetején már Kozáksapkának nevezték. Én ezt nem csináltam, és Hólabdát is talán 20 éve utoljára, de csak a hozzávalók pontosítása végett kellett elõvennem a szakácskönyvet.
Tészta hozzávalói:
8 tojás
8 evõkanál forró víz
25 deka finomliszt
2 evõkanál natúr kakaópor
1 zacskó sütõpor
25 deka kristálycukor
Krém hozzávalói:
fél liter tej
5 evõkanál finomliszt
20 deka porcukor
2 zacskó vaníliás cukor
25 deka Ráma margarin
3 cent rum
Oldalára:
10 deka kókuszreszelék
Tetejére.
10 deka olvasztott csoki
A lisztet, sütõport, kakaóport szárazon összekevertem.
A tojásokat szétválasztottam, és a fehérjékbõl a cukor egyharmadával kemény habot vertem.
A tojássárgákat a többi cukorral és a forró vízzel jól felhabosítottam. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt, a színe kivilágosodott, a térfogata jól megnõtt. Ezután a lisztes keveréket a habverõ legkisebb fokozatával belekevertem, idõnként egy-egy kanál tojáshabbal lazítva. A többi tojáshabot már fakanállal, óvatosan kevertem bele. A nagy gáztepsit sütõpapírral béleltem, ebbe öntöttem a masszát, és a 170 fokosra elõmelegített sütõben tûpróbáig sütöttem. Nálam kb. fél óra volt.

A krémhez a lisztet csomómentesre kevertem hideg tejjel. A többi tejet tûzre tettem, és mikor forrt, hozzáöntöttem a lisztes masszát. Állandóan kevergetve sûrû krémmé fõztem.
A szobahõmérsékletû margarint önmagában jól kikevertem, majd a porcukorral habosra kevertem.
A kihûlt lisztes masszát kanalanként adtam hozzá, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Végül beleadtam a rumot is.
A teljesen kihûlt piskótát 5 centi átmérõjû pogácsaszaggatóvak kivágtam. Lett 30 darab. A piskótának elég sok esedéke maradt, de ebbõl feketeerdõ  tálas desszertetet csináltam, így nem vész kárba.
Ennyi maradt a piskótából

Minden piskótakorongot keresztben kettõbe vágtam, és megkentem krémmel, majd ezzel összeragasztottam. Célszerû azt tenni a tetejére, amelyik fele egyenletesebb a piskótának, tehát ha szükséges, fordítsuk meg, és a piskóta alja legyen a sütemény teteje. Kívül az oldalukat is bevontam krémmel, és beleforgattam kókuszreszelékbe.

Így készült
Utolsó teendõ a csoki a tetejére. Az igazság az, hogy ez most nem a legjobban sikerült, de ettõl eltekintve nagy tetszést aratott ez a süti.
Elég munkaigényes, de annyira mutatós és finom, hogy megéri a fáradságot.



Folytats a blogon ... https://tortafuggo.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s