Hógombóc

2017-11-27

sponsored links

















Ez a süti nagyon hasonlít a közismert hólabdára vagy kozák sapkára, de mégsem ugyanaz. Ez is kétféle piskótából készül, kókuszba van forgatva, de a sima fõzött vajas krém helyett rumos gesztenyekrémmel van megtöltve és körbekenve. Nem is gondoltam, hogy a gesztenye és a kókusz íze ilyen remekül passzol egymáshoz, de még a családtagok is elismerõen nyilatkoztak róla. Biztosan már mindenki tervezgeti az ünnepi aprósüti kínálatot és aki szokott hólabdát sütni karácsonyra, annak érdemes kipróbálni ezt a változatot, mert szerintem sokkal finomabb. Most kapott egy kis ünnepi  díszítést is. A csokimázat és a díszítést nézzétek el nekem, egy kisebb konyhai sérülésem miatt nem lett a legszebb, de ez semmit nem változtat a süti finomságosságán. A recept és az elnevezés egy volt kolléganõmtõl származik, itt is köszönet neki érte.   


Hógombóc


Hozzávalók:
38-40 db-hoz


sima piskóta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 4 ek víz
  • 1/2 cs sütõpor
  • csipet só

kakaós piskóta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 11 dkg liszt
  • 2 dkg keserû kakaópor
  • 4 ek víz
  • 1/2 cs sütõpor
  • csipet só

krém:

  • 4 dl tej
  • 5 ek liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 dl rum

hempergetéshez:

  • 20 dkg kókuszreszelék

tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj
  • színes szórócukor (elmaradhat)

Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
  2. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük habnak, a tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, az átszitált lisztet, összeforgatjuk, majd óvatos beleforgatjuk a habot is.
  3. A kakaós piskótát ugyanígy készítjük, de belekeverünk 1 evõkanál átszitált kakaóport.
  4. A piskótákat külön-külön sütõpapíros tepsibe tesszük, kb. 25 perc alatt megsütjük. (tûpróba!)  Az elsõ 10-15 percben ne nyitogassuk a sütõajtót, mert összeesik a tészta! Ha késõbb nagyon barnulna a teteje fedjük le egy fehér papírral.
  5. Rácson hagyjuk kihûlni.
  6. Közben elkészítjük a krémet: 4 dl tejbõl és 5 evõkanál lisztbõl sûrû krémet fõzünk, kihûtjük.
  7. A gesztenyemasszát áttörjük, hozzáadjuk a rumot, puha vajat, cukrokat, jól kikeverjük.
  8. A gesztenyés krémet összekeverjük a fõzött krémmel, jól kihabosítjuk.
  9. A piskótákat pogácsaszaggatóval (nálam 3,5 cm-es) egyforma darabszámra kiszaggatjuk, egy sárga és egy barna korongot a krémmel összeragasztunk, az oldalát is körbekenjük a krémmel, majd kókuszreszelékben megforgatjuk.
  10. Tetejére a csokoládét az olajjal vízgõz fölött felolvasztjuk, megkenjük vele a sütemény tetejét, színes szórócukorral díszíthetjük








Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s