Hógombóc
sponsored links
Ez a süti nagyon hasonlít a közismert hólabdára vagy kozák sapkára, de mégsem ugyanaz. Ez is kétféle piskótából készül, kókuszba van forgatva, de a sima fõzött vajas krém helyett rumos gesztenyekrémmel van megtöltve és körbekenve. Nem is gondoltam, hogy a gesztenye és a kókusz íze ilyen remekül passzol egymáshoz, de még a családtagok is elismerõen nyilatkoztak róla. Biztosan már mindenki tervezgeti az ünnepi aprósüti kínálatot és aki szokott hólabdát sütni karácsonyra, annak érdemes kipróbálni ezt a változatot, mert szerintem sokkal finomabb. Most kapott egy kis ünnepi díszítést is. A csokimázat és a díszítést nézzétek el nekem, egy kisebb konyhai sérülésem miatt nem lett a legszebb, de ez semmit nem változtat a süti finomságosságán. A recept és az elnevezés egy volt kolléganõmtõl származik, itt is köszönet neki érte.
Hógombóc
Hozzávalók:
38-40 db-hoz
sima piskóta:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 4 ek víz
- 1/2 cs sütõpor
- csipet só
kakaós piskóta:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 11 dkg liszt
- 2 dkg keserû kakaópor
- 4 ek víz
- 1/2 cs sütõpor
- csipet só
krém:
- 4 dl tej
- 5 ek liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 dl rum
hempergetéshez:
- 20 dkg kókuszreszelék
tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
- színes szórócukor (elmaradhat)
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük habnak, a tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, az átszitált lisztet, összeforgatjuk, majd óvatos beleforgatjuk a habot is.
- A kakaós piskótát ugyanígy készítjük, de belekeverünk 1 evõkanál átszitált kakaóport.
- A piskótákat külön-külön sütõpapíros tepsibe tesszük, kb. 25 perc alatt megsütjük. (tûpróba!) Az elsõ 10-15 percben ne nyitogassuk a sütõajtót, mert összeesik a tészta! Ha késõbb nagyon barnulna a teteje fedjük le egy fehér papírral.
- Rácson hagyjuk kihûlni.
- Közben elkészítjük a krémet: 4 dl tejbõl és 5 evõkanál lisztbõl sûrû krémet fõzünk, kihûtjük.
- A gesztenyemasszát áttörjük, hozzáadjuk a rumot, puha vajat, cukrokat, jól kikeverjük.
- A gesztenyés krémet összekeverjük a fõzött krémmel, jól kihabosítjuk.
- A piskótákat pogácsaszaggatóval (nálam 3,5 cm-es) egyforma darabszámra kiszaggatjuk, egy sárga és egy barna korongot a krémmel összeragasztunk, az oldalát is körbekenjük a krémmel, majd kókuszreszelékben megforgatjuk.
- Tetejére a csokoládét az olajjal vízgõz fölött felolvasztjuk, megkenjük vele a sütemény tetejét, színes szórócukorral díszíthetjük