Hímes tojás torta
sponsored links
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg xilit
10 dkg méz
5 dkg vaj
2 egész tojás
45 dkg liszt
1/2 evõkanál szódabikarbóna
csipet só
Hozzávalók a krémhez:
2 csomag fehér csokoládés pudingpor
10 dkg xilit
6 dl. tej
3 dl. tojáslikõr
50 dkg mascarpone
Továbbá a sütéshez 5 db 25 cm-es ovális (tojás forma ) alakra kivágott, szilikonos sütõpapír és egy
25 cm-es tojás alakú kiszúró vagy méretre vágott papír sablon.
Különbözõ színû ételfestékek krém színezéséhez.
Elkészítése :
Elõmelegítjük a sütõt 170 fokra, gáznál 3. fokozaton.
A tésztához, a mézet, a vajat és a xilitet összemelegítjük, de nem forraljuk fel !
A száraz hozzávalókat egy tálba kimérjük és összekeverjük.
A langyos mézes keverékbe keverjük a tojásokat és beleöntjük a lisztes keverékbe, majd összegyúrjuk. Öt részre osztjuk a tésztát és egyesével köralakot nyújtunk ki ,majd ovális alakokat szúrunk ki belõlük. ( Ha nincs kiszúrótok akkor vágjatok ki kemény papírból egy 25 cm-es tojás alakú sablont és a sablon mellett vágjátok körbe)
Elõmelegítjük a sütõt 170 fokra, gáznál 3. fokozaton.
A tésztához, a mézet, a vajat és a xilitet összemelegítjük, de nem forraljuk fel !
A száraz hozzávalókat egy tálba kimérjük és összekeverjük.
A langyos mézes keverékbe keverjük a tojásokat és beleöntjük a lisztes keverékbe, majd összegyúrjuk. Öt részre osztjuk a tésztát és egyesével köralakot nyújtunk ki ,majd ovális alakokat szúrunk ki belõlük. ( Ha nincs kiszúrótok akkor vágjatok ki kemény papírból egy 25 cm-es tojás alakú sablont és a sablon mellett vágjátok körbe)
A kivágott lapokat, külön külön, a szilikonos sütõpapírokon kb 6 perc alatt megsütjük,majd teljesen kihûtjük.
Közben elkészítjük a krémet.
A tejet a xilittel a pudingporral és a tojáslikõrrel csomómentesre keverjük és sûrû krémmé fõzzük,majd teljesen kihûtjük. A mascarponét gépi habverõvel felhabosítjuk és kis adagokban hozzákeverjük a kihûlt pudingot. Együtt is jól kikeverjük. Sima csöves nyomózsákba töltjük.
Elõvesszük az egyik kisült lapunkat és a nyomózsák segítségével kis tuffokat nyomunk rá úgy hogy a lapunk felületét teljesen befedje. Erre tesszük rá a következõ lapot és hasonlóan töltjük tovább.
Ezt a mûveletet addig ismételjük amíg a lapunk el nem fogy. Az utolsó lapra nem kerül krém!
Betesszük a hûtõbe kb. fél órára. A maradék krémet három részre osztjuk és tetszõleges színûre befestjük ételfestékekkel. Kis lukú csõvel ellátott nyomózsákba töltjük õket és tetszés szerint feldíszítjük a tojás tortánk tetejét.