Hétvégi receptajánló!!! Tejfölös-gombás hús gerslivel.
sponsored links
A hétvégére egy pörkölt alapú, gombás-tejfölös húst hoztam, melyet én gerslivel, vagyis árpagyönggyel tálaltam. A húst elõször félpuhára fõzöm, majd azután keverem hozzá az elõzõleg megpárolt gombát, és a tejfölt. Természetesen le is egyszerûsíthetjük a fõzési folyamatot úgy, hogy a félpuhára fõzött húshoz adjuk az összevágott gombát, és így fõzzük készre. Én valamiért mindig elõpárolom a gombát, és lehet több idõt kell szentelnem a fõzésre, és több lesz a mosogatni való edény is, de szerintem ízre így finomabb lesz az elkészült hús. Ízlés szerint készíthetünk hozzá rizst, galuskát, kifõtt tésztát, vagy éppen krumplit, de én most gerslit fõztem és azzal tálaltam.
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb
30 dkg gomba
2 kisebb vöröshagyma
3 dl tejföl
só
õrölt bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfû
Erõs Pista (paprikakrém)
pirospaprika
4 ek olaj
A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A húst ízlés szerint kockázzuk fel, a gombát szintén vágjuk fel ízlés szerint.
Két evõkanál olajat hevítsünk fel egy edénybe, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagyma felét és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott húst, majd pirítsuk fehéredésig. Közben ízlés szerint fûszerezzük, és szórjuk meg pirospaprikával. Végül öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd addig fõzzük, még majdnem teljesen puha lesz a hús.
A maradék olajat öntsük bele egy serpenyõbe, hevítsük fel, majd adjuk hozzá a maradék apróra vágott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az összevágott gombát, szórjuk meg egy kevés sóval, õrölt borssal, és addig pároljuk még teljesen zsírjára sül. (figyeljünk nehogy teljesen elfõjön a leve, és leégjen a gomba)
Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, akkor öntsük hozzá a megpárolódott gombát, majd adjuk hozzá a tejfölt is. Alaposan keverjük össze, majd forraljuk fel újra. Ezután mérsékeljük a lángot és addig fõzzük, még a hús teljesen puhára fõ, és a szaft kellõen besûrûsödik.(ha szükséges, akkor még ízesítsünk utána)
Közben enyhén sós vízben, fõzzük puhára a gerslit (hántolt árpagyöngy), majd szûrjük le. A fõzõedénybe hevítsünk fel egy kevéske olajat, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett gerslit, ízlés szerint sózzuk, és keverjük össze.
Tálaláskor a tejfölös-gombás húst a gerslivel kínáljuk. Természetesen, ízlés szerint bármilyen köretet kínálhatunk hozzá.