Hétvégi receptajánló!!! Szabolcsi töltött káposzta.
sponsored links
Évekkel ezelõtt egy kedves barátnõmnél ettem elõször szabolcsi töltött káposztát. Õ annyira finomra tudta ízesíteni, hogy nem gyõztük enni. Volt hogy kevesebb sûrített paradicsommal, és volt hogy jó sok paradicsomos lével öntötte fel. Nekem mindkét változat nagyon ízlett, de általában én is elég sok paradicsommal készítem. Természetesen az már ízlés dolga, hogy ki mennyivel is készíti. Azért is szeretem ezt a káposztát, mert az összeállítás után már nincs vele több gond, hiszen a sütõben párolódik puhára, készre. Mivel ezen a hétvégén igen változékony, és hûvös az idõ, így igencsak jólesik a finom töltött káposzta mellett, a sütõbõl kiáramló meleg is. Egy szelet friss kenyérrel pedig a káposzta mellett, még a finom paradicsomos szaftot is kedvünkre tunkolhatjuk. Mivel Szabolcsban készült töltött káposztát még nem ettem, így nem is tudom összehasonlítani az általam fõzöttel, de nekem így is nagyon ízlik, még ha esetleg némileg el is tér a kettõ egymástól.
Hozzávalók:
1 nagyobb fej káposzta
50 dkg darált hús (sertés comb)
15 dkg rizs
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só
õrölt bors
szerecsendió
pirospaprika
1 üveg sûrített paradicsom
2 ek olaj
víz
A káposzta torzsáját éles késsel vágjuk ki, majd helyezzük bele egy nagyobb edénybe. Öntsük fel meleg vízzel, majd kezdjük el felforralni. A fõzés közben leváló leveket szedjük ki, és alaposan csepegtessük le, majd hagyjuk langyosra hûlni. Amikor már csak langyosak a levelek, a vastagabb ereket vágjuk ki egy késsel, mielõtt megtöltenénk.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Ezután egy serpenyõbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, és hagyjuk langyosra hûlni.
A darált húst tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a langyosra hûlt vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, és pirospaprikával, majd alaposan dolgozzuk össze. Végül adjuk hozzá a rizst, majd szintén dolgozzuk össze a masszát.
Ezután a kihûlt káposztaleveleket töltsük meg a húsos töltelékkel. (én a levelek közepére tettem egy gombóc tölteléket, majd két oldalról ráhajtottam a levelet, végül pedig feltekertem)
Egy nagyobb edény alját rakjuk ki a maradék, és a kisebb káposztalevelekkel, majd szépen sorba helyezzük rá egymásmellé a megtöltött káposztát.
A sûrített paradicsomot keverjük össze annyi vízzel, hogy miután ráöntöttük, éppen csak ellepje a káposztát.
Ezután fedjük le az edényt, és forraljuk fel a paradicsomos levet. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, és tegyük be az edényt közepes hõmérsékletû sütõbe. A sütõben hagyjuk bõ egy órán át, hogy a töltelék teljesen puhára fõjön. Ekkor kóstoljuk meg, és ha a töltelékben a rizs már teljesen megpuhult, akkor kapcsoljuk ki a sütõt, és hagyjuk az elkészült káposztát tálalásig a meleg sütõben.
Tálaláskor szedjük a töltött káposztát tányérra, locsoljuk meg egy kevés paradicsomos lével, majd friss kenyérrel kínáljuk.