Hétvégi menü,csirkébõl: Tanyasi tejszínes csirkeraguleves, friss zöldségekkel és párizsi csirke darabok sütõben sütve, petrezselymes újburgonyával és medvehagyma mártással kínálva.
sponsored links
Hogyan fõzzünk finom hétvégi ebédet egy egész csirke felhasználásával?
Sok ilyen privát üzenetet kapok a fiatalabb olvasóimtól.
Ezért úgy döntöttem,hogy néha néha egy egy komplett ebéd receptet fogok veletek megosztani.
Tombol a tavasz és a zöldségesek standjai tele vannak friss szebbnél szebb zöldségekkel.
Vettem is belõlük és kiválasztottam egy kb. 1,5-2 kg-os tanyasi csirkét is a mai ebédünkhöz.
.... és mi is az elsõ hétvégi menü receptem nektek?
Tanyasi tejszínes csirkeraguleves, friss zöldségekkel és párizsi csirke darabok a sütõben sütve,amit petrezselymes új burgonyával és medvehagyma mártással tálalok.
Ez a menü az elõkészítésekkel együtt kb. másfél óra alatt elkészíthetõ.
Remélem kipróbáljátok!
Akkor lássuk is a receptet.
- Elsõ lépésben mossuk meg a csirkét és daraboljuk fel.
A két combját , a szárnyait,a mellérõl levágott filézett husikát tegyük félre,ebbõl lesz a második fogásunk
- A farhátat és a mellcsontot,a nyakát daraboljuk fel kisebb darabokra,és ehet rakjuk még a májat és a szívet is. Ebbõl készítjük a levesünket.
( megjegyzés: én mindig lehúzom a csirke bõrét )
Tanyasi tejszínes raguleves
Hozzávalók:
A csirke levesbe való részei.
(farháta, mellcsontja, mája,szíve, nyaka)
2 db karalábé
5 db sárgarépa
2 dl tejszín
1 kisebb fej vöröshagyma
1 evõkanál liszt
1 kiskanál pirospaprika
4 evõkanál olivaolaj
1 db tojássárgája
ízlés szerint: só,õrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld
kb. 2 liter víz
Elkészítése:
A vöröshagymát tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra.
A sárgarépát és a karalábét tisztítsuk meg, és vágjuk egyenlõ kockákra.
Az olajon futtassuk meg az összevágott hagymát,adjuk hozzá a feldarabolt csirke darabokat és pirítsuk át két három perc alatt. Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát,majd adjuk hozzá a zöldségeket és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk,majd addig fõzzük amíg a zöldségek és a hús puhák nem lesznek. A tejszínt keverjük össze a tojássárgájával és amikor elkészült a levesünk adjuk hozzá és forraljuk be. Vegyük le a gázról és keverjük hozzá a finomra összevágott petrezselyemzöldet. Pirítós barna kenyérrel kínáljuk.
Párizsi csirke darabok sütõben sütve.
Hozzávalók:
A csirke többi hozzávalói
( combja, szárnya, melle)
3 db egész tojás
1 dl tej
kukoricaliszt
ízlés szerint só, õrölt bors , csilipehely
2 dl olívaolaj
Elkészítése:
A tojásokat és a tejet keverjük össze.
A hús darabokat , sózzuk és borsozzuk be.
Elõször forgassuk meg a kukoricalisztben,majd forgassuk meg a tojásban és végül újra forgassuk meg a kukoricalisztben. Egy nagyobb tepsi aljába tegyünk egy szilikonos sütõpapírt.
Erre öntsük rá az olaj felét,majd tegyük rá a panírozott csirke darabokat.
Az olaj másik felével locsoljuk meg a felületüket,majd forró sütõbe téve,félidõbe megforgatva süssük meg.
Petrezselymes újburgonya
Hozzávalók:
2 kg újburgonya
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
1 db vöröshagyma
ízlés szerint só,bors
kevés olívaolaj
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan mossuk meg,és vágjuk ketté.
Annyi vízzel öntsük fel ami ellepi.
Adjunk hozzá egy kávéskanál sót és fõzzük meg puhára,majd szûrjük le.
( Én mindig párológépben párolom,ha van nektek is akkor egészségesebb úgy elkészíteni! )
A vöröshagymát vágjuk kis kockákra,a petrezselyemzöldet finomra.
Az olajon futtassuk meg a hagymát,adjuk hozzá a petrezselyemzöldet ,sózzuk, borsozzuk,majd forgassuk át benne a megfõtt burgonyát .
Medvehagymás mártás
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
4 evõkanál olivaolaj
0,5 dl víz
1 púpos evõkanál liszt
2 dl tejszín
Ízlés szerint só,bors
Elkészítése:
A medvehagymát mossuk meg,szárát vágjuk le és kisebb csíkokra vágjuk fel.
Az olajat hevítsük fel,adjuk hozzá a medvehagymát és forgassuk át kb. 2-3 perc alatt,és öntsük fel a vízzel. Fedõvel letakarva pároljuk meg. Amikor elfõtt a leve,adjuk hozzá a lisztet és öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk,borsozzuk és turmixoljuk össze.Tegyük a hûtõbe a tálalásig.