Hétvégi menü,csirkébõl: Tanyasi tejszínes csirkeraguleves, friss zöldségekkel és párizsi csirke darabok sütõben sütve, petrezselymes újburgonyával és medvehagyma mártással kínálva.

2018-04-21

sponsored links




Hogyan fõzzünk finom hétvégi ebédet egy egész csirke felhasználásával?
Sok ilyen privát üzenetet kapok a fiatalabb olvasóimtól.
Ezért úgy döntöttem,hogy néha néha egy egy komplett ebéd receptet fogok veletek megosztani.

Tombol a tavasz és a zöldségesek standjai tele vannak friss szebbnél szebb zöldségekkel.
Vettem is belõlük és kiválasztottam egy kb. 1,5-2 kg-os tanyasi csirkét is a mai ebédünkhöz.

.... és mi is az elsõ hétvégi menü receptem nektek?
Tanyasi tejszínes csirkeraguleves, friss zöldségekkel és párizsi csirke darabok a sütõben sütve,amit petrezselymes új burgonyával és medvehagyma mártással tálalok.
Ez a menü az elõkészítésekkel együtt kb. másfél óra alatt elkészíthetõ.
Remélem  kipróbáljátok! 





Akkor lássuk is a receptet.

- Elsõ lépésben mossuk meg a csirkét és daraboljuk fel.
A két combját , a szárnyait,a mellérõl levágott filézett husikát tegyük félre,ebbõl lesz a második fogásunk

- A farhátat és a mellcsontot,a nyakát daraboljuk fel kisebb darabokra,és ehet rakjuk még a májat és a szívet is. Ebbõl készítjük a levesünket. 

( megjegyzés: én mindig lehúzom a csirke bõrét )


Tanyasi tejszínes raguleves
Hozzávalók:
A csirke levesbe való részei.
(farháta, mellcsontja, mája,szíve, nyaka)
2 db karalábé
5 db sárgarépa
2 dl tejszín
1 kisebb fej vöröshagyma
1 evõkanál liszt
1 kiskanál pirospaprika
4 evõkanál olivaolaj
1 db tojássárgája
ízlés szerint: só,õrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld
kb. 2 liter víz

Elkészítése:
A vöröshagymát tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra.
A sárgarépát és a karalábét tisztítsuk meg, és vágjuk egyenlõ kockákra.
Az olajon futtassuk meg az összevágott hagymát,adjuk hozzá a feldarabolt csirke darabokat és pirítsuk át két három perc alatt. Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát,majd adjuk hozzá a zöldségeket és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk,majd addig fõzzük amíg a zöldségek és a hús puhák nem lesznek. A tejszínt keverjük össze a tojássárgájával és amikor elkészült a levesünk adjuk hozzá és forraljuk be. Vegyük le a gázról és keverjük hozzá a finomra összevágott petrezselyemzöldet. Pirítós barna kenyérrel kínáljuk.



Párizsi csirke darabok sütõben sütve. 
Hozzávalók:
A csirke többi hozzávalói 
( combja, szárnya, melle)
3 db egész tojás
1 dl tej
kukoricaliszt
ízlés szerint só, õrölt bors , csilipehely
2 dl olívaolaj

Elkészítése:
A tojásokat és a tejet keverjük össze.
A hús darabokat , sózzuk és borsozzuk be.
Elõször forgassuk meg a kukoricalisztben,majd forgassuk meg a tojásban és végül újra forgassuk meg a kukoricalisztben. Egy nagyobb tepsi aljába tegyünk egy szilikonos sütõpapírt.
Erre öntsük rá az olaj felét,majd tegyük rá a panírozott csirke darabokat.
Az olaj másik felével locsoljuk meg a felületüket,majd forró sütõbe téve,félidõbe megforgatva süssük meg.



Petrezselymes újburgonya
Hozzávalók:
2 kg újburgonya
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
1 db vöröshagyma
ízlés szerint só,bors
kevés olívaolaj

Elkészítése:
A burgonyákat alaposan mossuk meg,és vágjuk ketté.
Annyi vízzel öntsük fel ami ellepi.
Adjunk hozzá egy kávéskanál sót és fõzzük meg puhára,majd szûrjük le.
( Én mindig párológépben párolom,ha van nektek is akkor egészségesebb úgy elkészíteni! )
A vöröshagymát vágjuk kis kockákra,a petrezselyemzöldet finomra.
Az olajon futtassuk meg a hagymát,adjuk hozzá a petrezselyemzöldet ,sózzuk, borsozzuk,majd forgassuk át benne a megfõtt burgonyát .




Medvehagymás mártás
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
4 evõkanál olivaolaj
0,5 dl víz
1 púpos evõkanál liszt
2 dl tejszín
Ízlés szerint só,bors

Elkészítése:
A medvehagymát mossuk meg,szárát vágjuk le és kisebb csíkokra vágjuk fel.
Az olajat hevítsük fel,adjuk hozzá a medvehagymát és forgassuk át kb. 2-3 perc alatt,és öntsük fel a vízzel. Fedõvel letakarva pároljuk meg. Amikor elfõtt a leve,adjuk hozzá a lisztet és öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk,borsozzuk és turmixoljuk össze.Tegyük a hûtõbe a tálalásig. 











Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2018/04/hetvegi...

sponsored links

Keres?s