Hétköznapi ebéd január közepén...
sponsored links
Gerslis lencseleves
20 dkg lencse
1 db egész vöröshagyma
3 db babérlevél
só, bors
rántáshoz: olaj, liszt, pirospaprika
1-2 ek. mustár
egy jó marék gersli /árpagyöngy/
Semmi füstölthús, csak úgy magában lett a leves, az általam imádott árpagyönggyel elkészítve.
A gerslit külön kisfazékban fõztem puhára, mivel a gerslinek jóval hosszabb idõre van szüksége, mint a lencsének.
A lencsét a hagymával, babérral, fûszerekkel szintén külön egy levesesfazékban tettem oda, 20 perc alatt puha is volt, majd hozzáöntöttem a megpuhult gerslit is a levével együtt, majd az egészhez készítettem egy vékony paprikás rántást, besûrítettem, végül mustárral savanyítottam pikánsra.
Eszméletlenül finom lett.
Áfonyás palacsintafelfújt
Egy újságban láttam ezt a receptet, ki is téptem rögtön, mert egyszerû az elkészítése, és gondoltam ami palacsintaszerû az csak jó lehet.
Elõre bocsátom, hogy annyira nem egy nagy szám, langyosan a legjobb, egy hétköznapi leves után tökéletes második, vendégségre azért túl egyszerû.
De ízlett. Talán egy karakteresebb gyümölccsel, például szilvával szerintem jobb lehet.
Mint tudjuk az áfonya - én ugyan szeretem - de nem egy nagyon erõteljes ízû, aromájú gyümölcs.
Ráadásul még nem találom a mérlegemet
/sõt a tejforralómat sem, van még egy zárt doboz, talán abban lesznek/,
tehát a lisztet tenyérben mértem ki, mint a sokat sütött parasztasszonyok, akik szintén tenyérrel vagy merõkanállal már pontosan tudják mennyi az annyi.
Nos nekem is sikerült.
és akkor a recept:
4 tojás
2 ek. cukor
12 dkg liszt
1 tk. sütõpor
3 dl tej
5 dkg vaj
1 dob. áfonya fagyasztott, de kiolvasztva
2 ek. cukor
kevés õrölt fahéj
porcukor a szóráshoz
A sütõt bekapcsoltam 180 fokra, alsó-felsõ sütésre.
A tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjét nagyon kemény habbá vertem.
A sárgájákat a cukorral elõször habosra kevertem, majd a sütõporos lisztet a tejjel felváltva adagoltam hozzá, a szokásos jó sûrûnfolyós palacsintatészta állagúnak kell lennie.
Végül óvatosan hozzákevertem a fehérjehabot.
Fent a tûzhely gázrózsáján egy közepes tepsiben a vajat megolvasztottam, megszórtam a cukorral, kicsit hagytam olvadozni, majd rászórtam az áfonyát, kevergetve összemelegítettem, meghintettem a fahéjjal és erre öntöttem rá a habos palacsintamasszát, elsimítgattam és ment a sütõbe. Kb. 20-25 perc sülés kell neki.
Természetesen sülés közben gyönyörûen megemelkedik, öröm volt nézni, de mivel épp itt volt a gyógytornász és épp kínzott egy kicsit, pont akkor nem fényképezhettem le, majd állásában összemegy, mint az a felfújtakra jellemzõ.
Porcukrozva tálaltam magamnak.
Egy kellemes könnyed sütemény.
Kicsit többet vártam, nem is tudom milyen többet, talán palacsintásabb ízt, mert inkább süteményízû - jó fej vagyok én is, hát mégis milyen ízûnek kellett volna lennie ? - mert azért finom volt és jólesett.
Na szóval, jószívvel ajánlom elkészítésre.
?