Háztetõ-palacsintatorta

2017-06-24

sponsored links

Ha lúd, legyen kövér... Palacsinta kétféle krémmel, tortának összerakva. Nagyon kiadós, sok személyre elegendõ.


Háztetõ-palacsintatorta
(Meggyes, ordakrémes palacsinta)

Hozzávalók 8-10 személyre: 35 dkg liszt, 2 csipet só, 3 kisebb tojás, 3 dl tej, 2 evõkanál + egy kevés olaj, 7,5-8 dl víz;
a meggyes krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 3 tasak vaníliás cukor, 2-3 evõkanál cukor, 1-2 evõkanál citromlé, 2 tasak vaníliaízû pudingpor, 7 dl víz;
az ordás krémhez:50 dkg orda, 2-3 evõkanál cukor, 2 dl habtejszín, tej.

Elkészítése: A palacsintatészta hozzávalóiból sima masszát keverünk. A vízbõl meghagyunk 1-1,5 dl-t, amit aztán fokozatosan adagolunk sütés közben, mert az állás során a massza még keményedik. Ha szükséges (függ a liszt milyenségétõl), ennél több vizet is lehet használni. A masszából olajjal vékonyan megkent serpenyõben 22-25 hígpalacsintát sütünk. A meggyes krémhez a gyümölcsöt fõni tesszük 3 dl vízben, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a citromlevet, és kb. 10 percig fõzzük. A pudingport simára keverjük a maradék vízzel, és állandó kavarás mellett hozzáöntjük a meggyhez. Tovább kavargatva jól kiforraljuk, míg a massza jó sûrû nem lesz. Hagyjuk teljesen kihûlni. A másik krémhez az ordát összetörjük, majd kézi mixerrel keverve hozzáadjuk a cukrot, illetve fokozatosan adagolva hozzáöntjük a habtejszínt. Miután ezt beledolgoztuk, tejet öntünk kicsinként hozzá mindaddig, amíg a krém sima, habos, kenhetõ nem lesz. A meggyes krémet elosztjuk 20 felé, és megtöltünk vele 20 palacsintát vigyázva, hogy szép vékonyra, szorosra csavarjuk. A tekercseket piramisszerûen összerakjuk a krémmel. 4 tekercset tálcára helyezünk egymás mellé, lekenjük ordakrémmel, majd a közepére ráhelyezünk 3 tekercset, majd kettõt , végül pedig egyet úgy, hogy mindegyik réteget lekenjük a krémmel, illetve az oldalait is bevonjuk. Leterítjük 1-2 megmaradt palacsintával, kézzel szépen rásimítjuk, majd lefóliázva néhány órára hûtõbe tesszük dermedni. A mûveletet megismételjük a maradék palacsintatekerccsel és krémmel is. Másnap tálaláskor éles késsel kétujjnyi vastag szeleteket vágunk.


Megjegyzés: Meggy helyett bármilyen idénygyümölcsbõl készíthetjük a krémet, illetve orda helyett ricotta is használható. Ricotta esetén azonban vigyázni kell, mert más az állaga, nem kell annyi tejszín és tej a krémhez. Ha nem jutunk hozzá egyikhez sem, tehéntúróval vagy mascarponéval is elkészíthetjük.



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/06/h...

sponsored links

Keres?s