Házitészta

2012-04-03

sponsored links


Örökség

Szeretem a finom,házi ízeket,és szerencsére szívesen is fõzök.Persze nincs ebben semmi meglepõ,nálunk mindig volt fõtt étel az asztalon.Finom,szeretettel fõzött házikoszton nõttem fel.
Az egyik mérföldkõ a konyhai ügyeskedésemben az elsõ húslevesem volt.Nálunk a  húsleves elmaradhatatlanul hozzátartozott a vasárnapi ebédekhez.Volt valami misztikus abban,ahogy egész szombat délután pöszörgött a tûzõn.Sokáig nem álltam neki,mindig Anyuval fõzettük.Ma már átvettem a stafétát,és majdnem olyan finom húslevest fõzök mint õ.
Most pedig újabb mérföldkõhöz érkeztem.Házitésztát készítek.Sokáig halogattam,azt gondoltam be kell szereznem egy tésztagépet,anélkül nem fog menni.Megy...és nem is fogok venni gépet.Anyutól megkaptam a mama régi sodrófáját.Pillanatok alatt kinyújtom vele a tésztát,és még élvezem is,ahogy egyre nagyobbra sodrom.

Házitészta
marhapörkölttel,pirított zöldségekkel

A tésztához személyenként egy tojással számolok,és 15 dkg finomliszttel.Ha szükséges néhány csepp vízzel kemény tésztát gyúrok.Fél órát pihentetem majd vékonyra nyújtom.Felvágom szélesmetéltnek,vagy kockára,amilyet épp szeretnék.Bõ,lobogó sós vízben kifõzöm,leöntöm róla a vizet és frissen tálalom.
Néhány próbálkozás után elmondhatom,hogy kitapasztaltam a tészta keménységét,a nyújtás praktikáit,és soha többé nem veszek bolti tésztát. Egyszerû és fényévekkel finomabb a házitészta.
S amit elhibáztam eleinte:a saját,rövid,duci nyújtófámmal pokol volt kinyújtani a tésztát.Viszont a megörökölt ...

Folytats a blogon ... alegjobbotthon.blogspot.com/2012/04/h...

sponsored links

Keres?s