Házi ételízesítõ
sponsored links
Bevallom, eddig elõszeretettel használtam leveskockát, bár a lelkem mélyén tudtam, hogy csak a jó Isten a megmondhatója mit is tartalmaz. Régi elhatározás volt, hogy egyszer úgyis készítek házi ételízesítõt, de rejtély, hogy miért is vártam eddig. Végül belevágtam. Az itthon lévõ zöldségekbõl válogattam össze párat, jól megtisztítottam. Tulajdonképpen csak ez a fázis a hosszadalmas, a többi már megy gyorsabban. Három közepes üveget töltött meg a tömény zöldségaroma, aminek isteni az illata. Természetesen az összetevõk és az arányok tetszés szerint variálhatók az otthon lévõ alapanyagokból. Elég sós, ezt mindenképpen figyelembe kell venni a felhasználáskor. Azt, hogy meddig áll el, csak késõbb tudom majd megmondani, de a biztonság kedvéért a hûtõben fogom tárolni.
Hozzávalók 3 közepes üvegnyi ételízesítõhöz:
*4 nagy szál sárgarépa
*4 nagy szál petrezselyem
*3 nagy fej vöröshagyma
*2 nagy gerezd fokhagyma
*1 nagy fej zeller
*3 kisebb zsenge karalábé
*3 kisebb fehér paprika (csumája nélkül)
*1 nagy csokor friss petrezselyemlevél
*1 kis csokor friss zellerlevél
*20 dkg só / ételízesítõ 1 kg-jaként
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, kisebb darabokra vágunk.
Késes aprítóban vagy botmixerrel jól összeaprítjuk.
Lemérjük és kg-onként 20 dkg sót adunk hozzá. Nálam 1,2 kg lett a fenti mennyiségbõl és 24 dkg sót kevertem hozzá.
Jól összeforgatjuk, és addig hagyjuk állni, míg az üvegeket kifertõtlenítjük, kiszárítjuk.
Megtöltjük az üvegeket, lezárjuk és hûtõben tároljuk.