Házi zöldséges májgombócleves
sponsored links
Ha valaki megkérdezné tõlem, hogy melyek a kedvenc ételeim, ez a leves az elsõ ötben biztosan benne lenne. Nagyon szereti a család is, sokszor kerül terítékre, amikor nincs idõm fél óránál többet szánni az ebéd vagy vacsorafõzésre. Mikor pedig megjelenik a piacon a zsenge borsó és sárgarépa, akkor bizony rá kell állnom a sorozatgyártásra, mert a májgombóc íze annyira passzol ezekhez a friss zsengékhez, hogy hetekig nem tudjuk megunni. Bevallom, én nem szeretem a mirelit gombóckákat, nyomában sem léphetnek a házi készítésûnek és nekem az sem tetszik bennük, hogy olyan katonásan egyformák és kicsik, mert mi a jó méretes, rusztikusan kinézõ "egyedeket" szeretjük, amibe olyan jól esik egy nagyot beleharapni és abban a pillanatban már érezni is a szájban szétomló ízharmóniát. A májgombócot is többféle képen, ízlésnek megfelelõen lehet készíteni. Én nem teszek bele sem hagymát, sem zsemlét, grízt meg végképp nem, mert nálunk a grízes változat nem ment át a házi teszten. Mindig friss csirkemájból készítem, májkrém szóba sem jöhet. Szerintem a jó májgombóc kellõen puha, remegõs és kicsit kiérezhetõen fûszeres. Én mindig csinálok egy-két gombóccal próbafõzést, mielõtt az egészet a levesbe szaggatnám, így biztosan tudom, hogy jó-e az íze és az állaga, ha bármelyik nem megfelelõ akkor még lehet korrigálni rajta. Gyakorlatlanabb háziasszonyoknak is ajánlom, hogy próbálkozzanak vele, sokkal, de sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni.
Elkészítési idõ: 30 perc
Hozzávalók:
leves:
1 sárgarépa
1 fehérrépa
2 maréknyi zöldborsó
1-1,5 liter húsleves (vagy víz + leveskocka)
só
bors
petrezselyem
májgombóc:
4-5 csirkemáj
1 tojás
1 ek olaj
1 ek liszt
zsemlemorzsa
só
bors
majoránna
apróra vágott petrezselyem
Elkészítése:
- A felkockázott répákat és a borsót kevés olajon átforgatjuk, pici vizet öntve alá, fedõ alatt félpuhára pároljuk.
- Felöntjük a húslevessel, ha felforrt beleszaggatjuk a májgombócot.
- Néhány percet fõzzük. Vegyünk ki egy májgombócot a levesbõl, vágjuk ketté és ha a belseje már sehol nem rózsaszínes, akkor biztosan megfõtt.
- Májgombóc elkészítése: az elkapart csirkemájakat egy tálkába tesszük, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a fûszereket, 1 ek lisztet és annyi zsemlemorzsát, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a masszánk.(vigyázat, még dagadni fog, ha túl sok a zsemlemorzsa, akkor kemény lesz a májgombóc, ha meg túl kevés, széteshet a levesben) Hozzákeverjük az olajat és az apróra vágott petrezselymet. Hûtõben negyed-fél órát pihentetjük.
- Az elkészült levest, ha kell még sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.