Házi vaníliás karika
sponsored links
Remek teasüti, kávé, meg habos kakaó mellé is tökéletes választás :) TücsökBogár konyhájában akadtam rá, nagyon jó a tésztája, és bár nekem elsõ ránézésre soknak tûnt ennyi lisztbõl, nem bántam meg, hogy nem feleztem meg az adagot. Csak kis módosítással éltem, az eredetihez képest tettem bele reszelt citromhéjat, és kevesebb cukrot adtam hozzá. Kukoricalisztet 5 dkg rétes liszttel helyettesítettem.
TücsökBogár, köszönjük a receptet!
Egy doboz vaníliás karika a nõnapi tulipánjaim társaságában :) |
Hozzávalók:
35 dkg liszt
5 dkg rétes liszt
25 dkg vaj/margarin
1 teáskanál sütõpor
15 dkg porcukor
1 evõkanál vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
fél citrom reszelt héja
3 tojássárgája
csipet só
20 dkg étcsoki/tejcsoki
1 evõkanál étolaj
A csoki és az olaj kivételével mindent alaposan összegyúrtam, aztán ment a hûtõbe fél órát pihenni. Az étcsokit vízgõz felett felolvasztottam az olajjal. A majdnem fél centisre nyújtott tésztát egy kávéscsészével szaggattam ki, a közepén a lyukat pedig egy kis kupakkal. Linzerkiszúróval azért gyorsabb, de így sem volt vészesen pepecselõs. Sütõpapíros tepsiben elõmelegített sütõben nekem 15 perc alatt sültek meg, TücsökBogárnál 150 fokon 10-12 perc alatt.
A mártogatás helyett jégkrém pálcikával vittem fel a csokit a karikák aljára. Így nem égette meg a meleg csoki a kezem, meg szebben rá tudtam simítani. Ha túl folyós lenne a csoki ehhez a mûvelethez, akkor egy nagyon pici tejet löttyintsünk hozzá, ettõl nem lesz folyósabb, épp az ellenkezõje.
A karikákon végül hagyjuk megdermedni a csokit hûvös helyen.
Jaj de jó a habos kakaó :) |