Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval
sponsored links
Hûha, jól lemaradtam... De igazából bármikor elkészíthetõ egy finom tökmaglisztes házitészta és egy jó pestoval kiegészítve ízletes ebédet varázsolhatunk. Hogy miért írtam azt, hogy lemaradtam? Ez a receptem, még a Kifõztük gasztromagazin decemberi számában jelent meg, de a sok karácsonyi süteményekkel és menükkel való bombázásom közepette megfeledkeztem errõl a viszonylag gyors tészta receptrõl. Igazából, csak a tésztával kell bajlódni, de aki jártas benne és szokott otthon készíteni, annak ez sem jelent problémát. Szerintem a házi tésztának nincs párja, csak sajnos én sem érek rá mindig gyúrni és nyújtani, egyszerûbb levenni a polcról és gyorsan megfõzni. Viszont tökmaglisztes tésztával nem igen találkozunk és emiatt érdemes vele próbálkozni, mert nagyon jó karakterest ízt ad így az egésznek.
A hozzávalóka a Bijo webáruházból könnyen beszerezhetitek.
Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval
Hozzávalók 2 személyre
8 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
4 dkg tökmagliszt
1 kávéskanál só
2 L-es tojás
1 evõkanál víz
a pesztóhoz:
4 dkg rukkola
6 bazsalikomlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld
3 evõkanál tökmag
1 dl tökmagolaj
5 evõkanál parmezán
1 evõkanál citromlé
1 evõkanál fehérborecet
2 gerezd fokhagyma
frissen õrölt bors
só
továbbá:
2-3 evõkanál olvasztott vaj
a tálaláshoz:
3 dkg pirított fenyõmag
3 dkg pirított tökmag
reszelt parmezán
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a sót, a tojást és a vizet, majd összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és szobahõmérsékleten 2 órát pihentetjük.
A pesztó hozzávalóit turmixgépben krémesre turmixoljuk.
A tésztát 4 részre osztjuk. Tésztanyújtó géppel, 5-ös fokozaton kinyújtjuk, meglisztezzük, összehajtjuk, ismét kinyújtjuk. A mûveletet még 3-4 alkalommal megismételjük. Akkor jó, amikor a tészta már nem szakad. A végén a gépet 5-ös fokozaton hagyva széles metéltre vágjuk, lisztezett konyharuhára vagy terítõre tesszük. Forrásban lévõ, sós vízben 5-7 perc alatt készre fõzzük. Leszûrjük, olvasztott vajban megforgatjuk. A tökmagos pesztóval, pirított magvakkal és parmezánnal tálaljuk.
A hozzávalóka a Bijo webáruházból könnyen beszerezhetitek.
Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval
Hozzávalók 2 személyre
8 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
4 dkg tökmagliszt
1 kávéskanál só
2 L-es tojás
1 evõkanál víz
a pesztóhoz:
4 dkg rukkola
6 bazsalikomlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld
3 evõkanál tökmag
1 dl tökmagolaj
5 evõkanál parmezán
1 evõkanál citromlé
1 evõkanál fehérborecet
2 gerezd fokhagyma
frissen õrölt bors
só
továbbá:
2-3 evõkanál olvasztott vaj
a tálaláshoz:
3 dkg pirított fenyõmag
3 dkg pirított tökmag
reszelt parmezán
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a sót, a tojást és a vizet, majd összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és szobahõmérsékleten 2 órát pihentetjük.
A pesztó hozzávalóit turmixgépben krémesre turmixoljuk.
A tésztát 4 részre osztjuk. Tésztanyújtó géppel, 5-ös fokozaton kinyújtjuk, meglisztezzük, összehajtjuk, ismét kinyújtjuk. A mûveletet még 3-4 alkalommal megismételjük. Akkor jó, amikor a tészta már nem szakad. A végén a gépet 5-ös fokozaton hagyva széles metéltre vágjuk, lisztezett konyharuhára vagy terítõre tesszük. Forrásban lévõ, sós vízben 5-7 perc alatt készre fõzzük. Leszûrjük, olvasztott vajban megforgatjuk. A tökmagos pesztóval, pirított magvakkal és parmezánnal tálaljuk.