Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval

2017-03-09

sponsored links

Hûha, jól lemaradtam... De igazából bármikor elkészíthetõ egy finom tökmaglisztes házitészta és egy jó pestoval kiegészítve ízletes ebédet varázsolhatunk. Hogy miért írtam azt, hogy lemaradtam? Ez a receptem, még a Kifõztük gasztromagazin decemberi számában jelent meg, de a sok karácsonyi süteményekkel és menükkel való bombázásom közepette megfeledkeztem errõl a viszonylag gyors tészta receptrõl. Igazából, csak a tésztával kell bajlódni, de aki jártas benne és szokott otthon készíteni, annak ez sem jelent problémát. Szerintem a házi tésztának nincs párja, csak sajnos én sem érek rá mindig gyúrni és nyújtani, egyszerûbb levenni a polcról és gyorsan megfõzni. Viszont tökmaglisztes tésztával nem igen találkozunk és emiatt érdemes vele próbálkozni, mert nagyon jó karakterest ízt ad így az egésznek.
A hozzávalóka a Bijo webáruházból könnyen beszerezhetitek.






Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval
Hozzávalók 2 személyre
8 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
4 dkg tökmagliszt
1 kávéskanál só
2 L-es tojás
1 evõkanál víz

a pesztóhoz:
4 dkg rukkola
6 bazsalikomlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld
3 evõkanál tökmag
1 dl tökmagolaj
5 evõkanál parmezán
1 evõkanál citromlé
1 evõkanál fehérborecet
2 gerezd fokhagyma
frissen õrölt bors


továbbá:
2-3 evõkanál olvasztott vaj
a tálaláshoz:
3 dkg pirított fenyõmag
3 dkg pirított tökmag
reszelt parmezán

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a sót, a tojást és a vizet, majd összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és szobahõmérsékleten 2 órát pihentetjük.
A pesztó hozzávalóit turmixgépben krémesre turmixoljuk.
A tésztát 4 részre osztjuk. Tésztanyújtó géppel, 5-ös fokozaton kinyújtjuk, meglisztezzük, összehajtjuk, ismét kinyújtjuk. A mûveletet még 3-4 alkalommal megismételjük. Akkor jó, amikor a tészta már nem szakad. A végén a gépet 5-ös fokozaton hagyva széles metéltre vágjuk, lisztezett konyharuhára vagy terítõre tesszük. Forrásban lévõ, sós vízben 5-7 perc alatt készre fõzzük. Leszûrjük, olvasztott vajban megforgatjuk. A tökmagos pesztóval, pirított magvakkal és parmezánnal tálaljuk.





Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/03/hazi-...

sponsored links

Keres?s