Házi tészta
sponsored links
Hosszú idõ után újra rászántam ma magam a tésztagyúrásra. Régen, sok évvel ezelõtt sok tésztát készítettem, akkor még tésztagéppel. Manapság már nincs tésztagépem, ez azonban nem tartott vissza. Úgy, ahogy Anyukám csinálta régebben, nyújtófával készült a tészta, tiszta, lisztezett asztalon, mert még gyúródeszkám sincs, mégis lett házi gyúrt tésztám.
Hozzávalók:
4 friss tojás, összesen 20 dkg, kb. 8 dkg hideg víz, 50 dkg liszt, kb. fele-fele arányban rétes és finom liszt.
A fenti anyagokból teljesen sima, szép fényes tésztát gyúrtam, amit 4 részre osztottam, és 4 szép kis cipóvá alakítottam. Lisztezett asztallapon nejlonnal letakarva pihentettem 20-25 percig, aztán egyenként szép vékony lappá nyújtottam.
Mind a négy lapot négy széles csíkká vágtam
Mind a négy lapot négy széles csíkká vágtam
Terítõvel letakart foteltámlára sorakoztattam száradni
A nagyobb részébõl széles metélt készült (kb. 50 dkg) ezt sütõpapírral bélelt tálcára terítettem száradni, késõbbi felhasználásra.
Magam is elcsodálkoztam, hogy milyen örömöt okozott és milyen sikerélménnyel töltött el, hogy ilyen szép és csodásan finom tésztát sikerült készítenem még annyi év után is.
Magam is elcsodálkoztam, hogy milyen örömöt okozott és milyen sikerélménnyel töltött el, hogy ilyen szép és csodásan finom tésztát sikerült készítenem még annyi év után is.