Házi rétes kézzel nyújtott tésztából
sponsored links
Nincs semmi újdonság ebben a receptben, egyszerûen úgy gondolom, idõnként le kell ellenõrizni azokat a recepteket, amelyek ilyen népszerûek, mint ez a rétes recept.
30 000-es nézettség már felelõsséggel jár!
Köztudott már, hogy én nem szeretek sütni, mert nehezen viselem az ezzel járó kötöttséget. Az alkotás öröme nálam egyenlõ azzal a szabadsággal, amely megengedi a receptek átalakítását úgy, ahogy éppen a hangulatom megengedi és kívánja.
- 35 dkg liszt
- 2 evõkanál puha zsír
- 1 tojás
- 2 dl langyos víz 1/2 kávéskanál sóval és 1/2 kk. 10%-os ecettel elkeverve
Most is ez történt, mert a tojás elég nagy volt, a vizet meg egy laza mozdulattal beleöntöttem egyszerre a lisztbe, ezért még kellett hozzáadnom, hogy ne legyen ragacsos.
Mivel már nem elõször csináltam ilyen rétest, meg tudtam állapítani, mikor lesz jó állagú a tészta.
Három adagba szedtem szét és enyhén megolajozott kézzel kigömbölyítettem a tésztát és pihentettem egy fél órát.
Közben fõztem egy adag grízt, mert úgy gondoltam, ezt fogom használni, hogy ne legyen nagyon vizes a töltelék.
Lehetett volna búzacsíra is, meg darált dió vagy darált keksz.
A tészta nagyon jó állagú, jól nyújtható volt és meglepetésemre szinte nem is szakadt el sehol.
Ha kisebb lyukak lesznek rajt, az nem gond, hiszen a feltekerésnél úgyis eltakarják egymást.
Látszik a képen, milyen vékonyra lehetett nyújtani.
Olajjal elkevert tejföllel kentem meg a tésztát és erre tettem a tölteléket.
Az elkészült rétest is ezzel kentem meg, ezután ment a sütõbe.
A meggyes és a túrós töltelék alá is tettem a grízbõl. Egyáltalán nem rontott rajta!
200°c-os sütõben sült kb. 20 percig.