Házi pizza
sponsored links
Nagyon régen nem jelentkeztem. Több oka is van ennek, de leginkább az, hogy nem igazán élem kreatív fázisomat a konyhában. Kevés újdonságot próbáltam ki mostanában és azok sem arattak elsöprõ sikert. :) Ennek ellenére rendszeresen járok erre, például a saját receptjeimet is innen keresem elõ. :) Így az egyik cél, amiért létrejött a blog, az megvalósult. Amikor nincs ötletem, arra, hogy mit fõzzek, süssek, akkor rendszeresen itt kötök ki.
Most egy pizzatészta receptet hoztam, ami igazából nem az enyém, hanem Stahl Judit zöld könyvébõl való. Valahogy mindig bajban voltam a házi pizzatésztával, mindig volt egy olyan érzésem, hogy nem sül át rendesen. Így az utóbbi idõben, mindig boltit használtam. Azután polcrendezgetés közben belelapoztam az Enni jó! könyvbe és ott volt ez a recept és egy trükk, ami nekem eddig nem jutott eszembe: miszerint elõször üresen elõ kell sütni a tésztát és amikor már félig átsült, akkor jöhetnek rá a feltétek. No így tökéletes lett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Jani az elsõ kóstolás után rögtön közölte, ezek után felejtõs a bolti pizzalap, mindig így készítsem a pizzát. Ennél nagyobb elismerés pedig ugyebár nem is kell. :)
Pizzatészta Stahl Judit módra
- 0,5 kg liszt
- 1 csapott evõkanál só
- fél evõkanál szárított oregánó
- frissen õrölt fekete bors
- 1 fél kocka élesztõ ( kicsit lehet több)
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl langyos víz
- 3 evõkanál olaj
Ezeket kenyérsütõbe pakolom és tésztát gyúrok belõle, amit miután megkelt olajos kézzel, egy kiolajozott ( vagy sütõpapírral bélelt) tepsibe rakok. Ott a kezemmel kinyújtom, majd elõmelegített sütõben - nem túl nagy lángon- kb. 10 percig elõsütöm, addig amíg már nem ragad a teteje. Ezután kiveszem és jöhet rá a topping (feltét) ízlés szerint: nálunk pizzaszósz, sonka, kolbász, kukorica és sajt. Visszatoljuk a sütõbe és még kb. 10 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja is már szép aranybarna, a sajt pedig jól ráolvadt.
Az eredeti recept dupla ennyi adagot ír, de én felezni szoktam, mert nekünk annyi is elég.
Most egy pizzatészta receptet hoztam, ami igazából nem az enyém, hanem Stahl Judit zöld könyvébõl való. Valahogy mindig bajban voltam a házi pizzatésztával, mindig volt egy olyan érzésem, hogy nem sül át rendesen. Így az utóbbi idõben, mindig boltit használtam. Azután polcrendezgetés közben belelapoztam az Enni jó! könyvbe és ott volt ez a recept és egy trükk, ami nekem eddig nem jutott eszembe: miszerint elõször üresen elõ kell sütni a tésztát és amikor már félig átsült, akkor jöhetnek rá a feltétek. No így tökéletes lett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Jani az elsõ kóstolás után rögtön közölte, ezek után felejtõs a bolti pizzalap, mindig így készítsem a pizzát. Ennél nagyobb elismerés pedig ugyebár nem is kell. :)
Pizzatészta Stahl Judit módra
- 0,5 kg liszt
- 1 csapott evõkanál só
- fél evõkanál szárított oregánó
- frissen õrölt fekete bors
- 1 fél kocka élesztõ ( kicsit lehet több)
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl langyos víz
- 3 evõkanál olaj
Ezeket kenyérsütõbe pakolom és tésztát gyúrok belõle, amit miután megkelt olajos kézzel, egy kiolajozott ( vagy sütõpapírral bélelt) tepsibe rakok. Ott a kezemmel kinyújtom, majd elõmelegített sütõben - nem túl nagy lángon- kb. 10 percig elõsütöm, addig amíg már nem ragad a teteje. Ezután kiveszem és jöhet rá a topping (feltét) ízlés szerint: nálunk pizzaszósz, sonka, kolbász, kukorica és sajt. Visszatoljuk a sütõbe és még kb. 10 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja is már szép aranybarna, a sajt pedig jól ráolvadt.
Az eredeti recept dupla ennyi adagot ír, de én felezni szoktam, mert nekünk annyi is elég.