Házi mincemeat
sponsored links
Az elsõ, blogon bemutatott zserbómnak az ír zserbó nevet adtam, mert lekvár helyett mincemeat tölteléket tettem bele. Ez amúgy egy teljesen rögtönzött dolog volt nálam, nem volt elég lekvár itthon, viszont találtam egy üvegcse micemeat-et és gondoltam teszek egy próbát. Igazság szerint a mincemeat megint egy olyan dolog, aminek ha jól tudom nincsen magyar megfelelõje. Keresgéltem az interneten is, de nem akadtam rá, így a továbbiakban is mincemeat-nek fogom nevezni. Angolul a mincemeat szót használják a darált húsokra vagy vagdalt húsokra is, de itt errõl szó sincs. Ebben a formában aszalt gyümölcsök, alma, valamilyen szesz, háj, fûszerek egyvelegét jelenti, melyet elõszeretettel töltenek kisebb sütikbe (mince-pie), muffinokba vagy tortákba. (Régebben volt ebben hús is, innen is a neve.)
A napokban jó nagy adag friss mincemeat-et készítettem, ezzel fogok még sütni az ünnepekre is. Több fajta elkészítési módja is van, nekem az volt a szimpatikus ahol picit össze is fõzik az alkotóelemeket, így a benne lévõ hájat sem kell ropogtatnunk, hanem szépen elolvad benne, összefogja a gyümölcsöket is. Nos igen a háj...elõször én is idegenkedtem tõle, de aztán beugrott, hogy dédnagymamám milyen finom hájas tésztákat készített, és azokat hogy imádtam. Semmi rossz nem lehet benne. Nálunk a boltokban lehet kapni apróra vagdalt hájat (marhából-shredded suet), mely teljesen civilizáltan néz ki, elsõ tapintásra száraz és rizsszemekre hasonlít. Aki viszont mondjuk teljesen ellenzi ennek használatát, bátran készítse vajjal a mincemeat-et.
Talán még mindig nem kaptatok kedvet hozzá, de majd hozok egy olyan receptet, ami garantáltan az igen felé bólintja a mérleget!
Addig is a mincemeat:
Hozzávalók kb. 1.5 kg töltelékhez:
225 g alma (megmosva, kimagozva, apróra kockázva, nem kell megpucolni) ...