Házi kolbász csirke mellbõl
sponsored links
Mondhatnám, hogy disznót vágtunk, de nem tettük. Viszont ettõl függetlenül a kolbász mégis elkészült. Hogy mibõl? hát csirke mellbõl egy kis hasa alja szalonnával, igazi finom fûszerezéssel. Ha már egyszer a családtagok nem igazán díjazzák a csirke mellett, (mert száraznak tartják) hát akkor itt egy új lehetõség, legyen kolbász...............
Lett..... A fõpróba sikerült. Fantasztikus illat lengte be a konyhát kolbászgyúrás közben. Holnap lesz az igazi kóstoló. Egy "enyhe" tökfõzelékkel fogjuk "megszégyeníteni" a finom kolbászt? - ki tudja! Lehet, hogy így még a tökfõzelék is belopja szívét a család minden tagjának szívébe? - úgy legyen!
S akkor mi is kellett hozzá?
2 kg csirke mell (mert ennyit sikerült filézni, majd ledarálni)
0,8 kg sertés hasaalja szalonna (bõr nélkül)
6 dkg só
6 dkg édes fûszerpaprika
3 teáskanál chilli paprika krém (mert nem volt itthon erõs paprika)
6 dkg fokhagyma
1 teáskanál fekete bors
3 teáskanál köménymag
A poszt végén 10 kg-ra megadom a pontos hozzávalókat!
A melle húst és a hasa alja szalonnát ledaráltuk, a fokhagymát péppé zúztuk.
A ledarált hús tetejére kentük és hozzáadtuk az összes fûszert.
Egy pár férfi kéz kellett hozzá, aki jól összedolgozta a kolbászhúst.
Összekeverés után ilyen szép színe lett.
Mielõtt hozzáfogtunk az elkészítéshez, megfelelõ mennyiségû sertés vékonybelet (jelen esetben 3 szál volt) fél órára langyos vízbe beáztattunk, majd vízzel feltöltöttük, hogy látni lehessen nem lukas-e a bél. Majd kifordítottuk és újra átmostuk. Visszafordítás és.............
Indulhat a "nagy" munka, jöhet a töltés.
Megpróbáltuk egyforma adagokra tekerni :) de nem mindig jött össze..... Majd legközelebb!
3 db-ot raktunk zacskóba és indultak a fagyasztóba. Így ebbõl a mennyiségbõl 7 alkalommal fogunk nagyon finom kolbászt enni különbözõ formában. Megállapítottuk, hogy sokkal finomabb lesz, mint a száraz csirke mell és a fasírozottnál is sokkal jobb lesz, mert ezt legalább zsír nélkül süthetjük meg........
S akkor írom a 10 kg-ra megadott fûszer mennyiséget!
10 kg kolbász hús 60/40 % arányban (60 százalék hús, 40 % zsírszalonna)
1,7 dkg só (minden kiló húshoz)
2 dkg édes fûszerpaprika (minden kiló húshoz)
0,43 dkg erõs fûszerpaprika (minden kiló húshoz)
8 dkg fokhagyma 10 kiló húshoz
2,5 dkg köménymag 10 kiló húshoz
Sertés vékony vagy vastag bél, attól függ milyet szeretnénk tölteni.