Házi kenyér sütés gránitlapon

2012-06-17

sponsored links


Még szerencse, hogy hirtelen felindultságomban, és örömömben nem kezdtem bele a posztba úgy másfél héttel ezelõtt.....

Mert akkor nem tudtam volna így együtt megmutatni, és megosztani veletek, hogy milyen nagyszerû dolog ez a gránitlapos sütögetés.
Aki gyakorlott kenyérsütõ otthon, az tudja, hogy a milyen fontos dolgok játszanak egy-egy kenyérsütésnél....a külcsín és a belbecs...
Régi vágyam (és valószínû ezen a szinten marad) egy kemence. Udvarunk nem igazán alkalmas ennek megépítésére, nem beszélve arról, hogy egy-egy kenyér sütéséért nem  érdemes közel 3 óra hossza alatt felfûteni egy kemencét.
A párom úgy két héttel ezelõtt gránitlapot hozott és gondoltuk a grillezéshez kipróbáljuk. Nagyon finom a rajta készült hús, de a kenyér sütésnél maradunk:)

Szóval a gránitlap. 3 cm vastag és a sütõ rácsára pont befér. Mezei, hagyományos gáztûzhelyem van. Semmi extra. A lapot a rácsra helyezzük és bekapcsoljuk a sütõt. A sütõ aljába kis lábaskában vizet teszünk. Kb fél óra alatt jól bemelegszik és felforrósodik a lap. Nem akarok technológiai dolgokat fejtegetni, mert nem értek hozzá, de akit érdekel, az itt  elolvashatja az elõnyöket. Ami a legfontosabb (szerintem), hogy állandó hõt biztosít, a felmelegedett lap nagyon jól tartja a hõt, a megkelt kenyértészta amikor a  forró lapra kerül, rögtön elkezd sülni, emelkedni. Én 4 féle kenyeret próbáltam ki, és azt tapasztaltam, hogy nem laposodik el a kenyér, hanem szépen megtartja a formáját. De a legfontosabb: gyönyörû kemencés jellegû ...

Folytats a blogon ... babette-babettefz.blogspot.com/2012/0...

sponsored links

Keres?s