Házi kenyér
sponsored links
Ma a hûtõ aljában megtaláltam az odahelyezett dobozkában azt kovászmagot, amit még január végén vettem el az akkori kenyértésztából. Pilledt, szürkés teteje nem volt túl étvágygerjesztõ. De az illata meggyõzött. Kellemesen savanykás, és élt. Bugyborékolt rendesen. Elkevertem 2 evõkanál világos rozsliszttel, egy kevés vízzel, és magár hagytam. Amíg éledezett a jó meleg konyhában, addig gondoltam sütök egy croissant, olyan jóféle foszlósat. Meg gondoltam megsütöm a hurka és kolbász kóstolónkat, amit frissen kaptunk ma reggel. Ez az idõ éppen elég volt ahhoz, hogy a kovászmag életre keljen. Az összmennyiség 30 dkg volt. Ehhez kevertem lisztet, kevés krumpli fõzõlevet, mert azt is fõztem közben a hurkához köretnek. Sót, kevés olívaolajat, és bedagasztottam. Amíg a többit megcsináltam, a kenyértészta is megkelt. Öntöttvasban sütöttem.
Egész jó lett, nem?
Hozzávalók 1 kg-os kenyérhez:
15 dkg hûtõs kovászmag (elõzõ kenyérbõl félretéve)
2 -3 evõkanál világos vagy teljes kiõrlésû rozsliszt)
1 dl langyos víz
Továbbá:
50 dkg kenyérliszt
1 csapott evõkanál só
1-2 evõkanál olívaolaj
2,5 dl langyos víz
A kovászmagot a megadott hozzávalókkal elkeverjük, meleg helyen kelesztjük legalább 3 órát, de egy éjszaka még jobb lesz neki. (Én elfelejtettem kivenni elõzõ este a hûtõbõl.? ) A többi hozzávalóval kenyértésztát dagasztunk. Lisztezett vagy olajozott tálban kelesztjük 2-3 órát, idõközben 1-2x lazán átgyúrjuk. Megformázva lisztezett kelesztõkosárba rakjuk. Az öntött vasat a sütõvel együtt forrósítsuk fel, majd a megkelt kenyértésztát óvatosan beleborítva, lefedve süssük 230 fokon 10-15 percet. A hõfokot mérsékelve süssük még 25-30 percig, vagy amíg szép barna , ropogós bélezetet nem kapunk. Az utolsó 10 percben vegyük le a fedõt, úgy süssük tovább.
Süthetjük kövön, tepsin is.
Ez itt a croissant, az a jóféle foszlós ?
Recept ITT