Házi hájas sütemény
sponsored links
Gyerek koromban édesanyám sokat sütött nekünk hájas tésztából készített süteményeket.
Lekvárral,dióval,mákkal,túróval töltötte meg és mi mindig alig vártuk hogy elkészüljön és mimnél hamarabb lakmározzunk belõle. Ma ezt a receptet hoztam el nektek. Próbáljátok ki!
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
4 db tojássárgája
2 evõkanál tejföl
4 evõkanál fehér bor ecet
3 dl. langyos víz
10 g. só
Hozzávaló a hájas alaphoz:
80 dkg sertésháj
50 dkg liszt
4 evõkanál birsalma házi pálinka
( helyettesíthetõ: bármilyen házi fehér pálinkával)
Elkészítése:
A hájat beáztatjuk meleg vízbe amibe teszünk egy evõkanál ecetet.
20 perc áztatás után leöblítjük és megtisztítjuk a hártyától.
Ledaráljuk,majd a liszttel és a házi pálinkával összegyúrjuk.
Puha állagúnak kell lennie.
Szoba hõmérsékleten hagyjuk,amíg a tésztát összeállítjuk.
A tésztához, a lisztet a tojássárgákat, a tejfölt,az ecetet, langyos sós vízzel összegyúrjuk.
Puha rugalmas tésztát kapunk,amit lisztezett munka felületen téglalap alakúra kinyújtunk.
A hájat három részre vágjuk.
Az egyik darabot elosztjuk a tészta felületén és összehajtjuk,majd hûtõben pihentetjük egy fél órát.
Ezt a mûveletet még kétszer megismételjük.
Ezután három részre osztjuk a tésztát és egyesével kb. egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
10 x10 cm-es kockákra felvágjuk majd mindegyik közepébe egy-egy kis kanál házi lekvárt rakunk.
Hajthatjuk párna alakra vagy össze csíphetjük a négy sarkát a tésztának,majd szilikonos sütõpapírral fedett sütõ lemezre tesszük õket.
Elõmelegített forró sütõben megsütjük,majd még forrón porcukorba forgatjuk.
Praktikus tanács:
Az összes hájas tésztát nem muszáj betölteni ,le is fagyaszthatjuk és szoba hõmérsékleten kiolvasztva megtölthetjük és hasonló módon kisütjük.
Lekvárral,dióval,mákkal,túróval töltötte meg és mi mindig alig vártuk hogy elkészüljön és mimnél hamarabb lakmározzunk belõle. Ma ezt a receptet hoztam el nektek. Próbáljátok ki!
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
4 db tojássárgája
2 evõkanál tejföl
4 evõkanál fehér bor ecet
3 dl. langyos víz
10 g. só
Hozzávaló a hájas alaphoz:
80 dkg sertésháj
50 dkg liszt
4 evõkanál birsalma házi pálinka
( helyettesíthetõ: bármilyen házi fehér pálinkával)
Elkészítése:
A hájat beáztatjuk meleg vízbe amibe teszünk egy evõkanál ecetet.
20 perc áztatás után leöblítjük és megtisztítjuk a hártyától.
Ledaráljuk,majd a liszttel és a házi pálinkával összegyúrjuk.
Puha állagúnak kell lennie.
Szoba hõmérsékleten hagyjuk,amíg a tésztát összeállítjuk.
A tésztához, a lisztet a tojássárgákat, a tejfölt,az ecetet, langyos sós vízzel összegyúrjuk.
Puha rugalmas tésztát kapunk,amit lisztezett munka felületen téglalap alakúra kinyújtunk.
A hájat három részre vágjuk.
Az egyik darabot elosztjuk a tészta felületén és összehajtjuk,majd hûtõben pihentetjük egy fél órát.
Ezt a mûveletet még kétszer megismételjük.
Ezután három részre osztjuk a tésztát és egyesével kb. egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
10 x10 cm-es kockákra felvágjuk majd mindegyik közepébe egy-egy kis kanál házi lekvárt rakunk.
Hajthatjuk párna alakra vagy össze csíphetjük a négy sarkát a tésztának,majd szilikonos sütõpapírral fedett sütõ lemezre tesszük õket.
Elõmelegített forró sütõben megsütjük,majd még forrón porcukorba forgatjuk.
Praktikus tanács:
Az összes hájas tésztát nem muszáj betölteni ,le is fagyaszthatjuk és szoba hõmérsékleten kiolvasztva megtölthetjük és hasonló módon kisütjük.