Házi granola / müzli

2014-03-22

sponsored links

A granola egy olyan keverék, amely zabpehelybõl,olajos magvakból, aszalt gyümölcsökbõl áll, mézzel/ cukorral keverik össze, megsütik, majd kihûtve fogyasztják akár tejjel, akár joghurttal, friss gyümölcsökkel megturbózva reggelire, de akár süteményekbe is használhatjuk. A boltok polcain találkozhatunk különféle ízesítésû granolákkal, aranyáron mérik õket és a jóég tudja,mennyi cukrot tartalmaznak. Tehát olcsóbb is és egészségesebb is, ha otthon állítjuk elõ, így legalább tudjuk mi kerül bele és csupa olyan dolgot tehetünk bele, amit szeretünk. Biztos mindenkinek van legalább 1 olyan aszalvány vagy mag, amit nem szeret és kipiszkál ezekbõl a keverékekbõl:) Dobozba téve sokáig eláll és tényleg csak a fantáziánk szab határt a granola-készítésnek: használhatunk fûszereket, fagyasztva szárított gyümölcsöket is adaléknak.
Én most nem vásároltam be hozzá külön, ami otthon volt, abból alkottam, legközelebb célirányosabb leszek,mert van 1-2 alkotóelem, amit mindenképp szeretnék bele.:)


Hozzávalók:
100 gr zabpehely
20 gr kókuszreszelék
20 gr kókuszchips
20 gr pirított, szeletelt mandula
30 gr pirított, egész, héjatlan mandula
20 gr szezámmag
20 gr tökmag
20 gr aszalt vörös áfonya
50 gr aszalt sárgabarack, apró kockákra vágva

50 ml napraforgóolaj
100-150 ml méz


Elkészítés:
1. Egy kis tálkában elkeverjük az olajat a mézzel.
2. Egy nagyobb tálban elkeverjük az összes hozzávalót, az aszalványok  kivételével, rácsorgatjuk az olajas-mézes keveréket és fakanállal vagy a kezünkkel eldolgozzuk úgy, hogy mindenhol érje a keveréket a ragacsos máz.
3. Sütõpapírral/ szilikonos sütõlappal bélelt  tepsin egyenletesen szétterítjük a masszát és 150-160 fokos sütõben 20-25 percig sütjük.
4. Idõnként keverjük át,mikor már pirul, ha szükségesnek látjuk,még extra mézzel meglocsolhatjuk, ha nem tûnik elég ragacsosnak. Ha elkészült, hozzákeverjük az aszalványokat.
5.A kihûlt granolát dobozba tesszük és hûvös helyen tároljuk.

Én sajnos hozzákevertem az aszalt sárgabarackot sütés elõtt, kicsit megégett és keserû lett, úgyhogy az aszalt gyümiket tényleg a sütés után keverjük csak hozzá a müzlihez :)



Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s