Házi felvágott hasaalja szalonnával

2017-09-21

sponsored links

Nem nagyon szoktam felvágottakat venni. Ízetlenek és drágák. Hogy õszinte legyek, egyedül a Coop-os sertéspárizsit esszük meg, ha már szalámit veszek.
Sokszor inkább úgy sütök húst, hogy maradjon belõle, és azt meg lehet enni hidegen is. De ezt a tekercset most direkte vacsoraételnek csináltam. Nagyon szép volt a szalonna, tiszta húsos. Elcsábított.




Hozzávalók:
1 darab hasaalja szalonna (kb. 0,5 kg, összetekercselve árulják darabokban)
0,5 csirkemellfilé (30-35 dkg)
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 evõkanál sós lében eltett zöldbors
2 szem szegfûbors
1 mokkáskanál koriandermag
2 gerezd fokhagyma

alufólia
eldobható borotva

A csirkemellfilét ledaráltam és a mozsárban összetört koriandermaggal és szegfûborssal, füstölt paprikával, zöldborssal, zúzott fokhagymával és sóval ízesítettem. A szalonnabõrkét alaposan megborotváltam (nem mindig teljesen szõrmentes), majd jól meg is mostam, leszárítottam és besóztam. A húsos felére rákentem a fûszeres darálthúst és feltekertem úgy, hogy egy jó nagy darab alufólián végeztem a mûveletet. Feltekercselés után a fóliába is begöngyöltem a húst, a két végét összecsippentettem és mint egy nagy szaloncukrot, jól megtekergettem. Így egy szép gömbölyû formát kaptam.


A sütés. Tepsibe tettem és félig felöntöttem vízzel, majd 110 fokon, a sütõ legalacsonyabb hõfokán sütöttem 3-3,5 órán át. Kétszer pótoltam alatta a vizet. Na de úgy jártam, hogy felül, ahol nem érte víz, ropogósra sült a szalonna bõre a fólia alatt, ami nem lett volna nagy baj, de ráragadt az ezüst is, szóval azt a részt le kellett vágnom. Tanulság: legközelebb lábosba teszem, teljesen víz alá, és így fõzöm, de inkább abálom alacsony hõfokon 2-3 óráig, kell ennyi idõ neki, hogy a bõre is elolvadós-puhára változzon, és ehetõ legyen.
Szóval: legközelebb abálom, nem sütõbe teszem.

Amikor készen volt, a fóliából kigöngyöltem, és papírtörlõvel leszárogattam. Folpackba tekertem és hûtõbe tettem. Minimum 12 óra hûlés kell neki, hogy megdermedjen és szépen szeletelhetõvé váljon.
Arra kell még ügyelni, hogy a sóval ne spóroljunk, és ha fõzõvízbe tesszük, abba is érdemes kevés sót tenni, különben kiázik a felvágottból, és sótlan-ízetlen lesz.
A darálthúst természetesen ízlés szerint fûszerezhetjük, a variációk száma végtelen.

Isteni lett amúgy, házilag sütött kenyeremmel és finom kerti paprikával, paradicsommal ettük.


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/09...

sponsored links

Keres?s