Hátszín Steakhouse pácban
sponsored links
Egy kis grillezést terveztünk mára, de "sajnos" az idõjárás közbeszólt. Viszont nem keseredtem el, hisz van egy jó kis öntött vas grillserpenyõm. A grillezés adta plusz íz most egy kicsit hiányozni fog, de ez a pác valami mennyei. Ajánlom figyelmetekbe leginkább marhahúshoz.
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítési idõ: Pácolás minimum 1 óra, sütés és pihentetés maximum 15 perc
2 db 25 dkg-os marhahátszín szelet
50 ml Worcestershire szósz
25 ml szójaszósz
50 ml olívaolaj
2 ek. mustár
3 ek. barna cukor
3 ek. paradicsomsûrítmény
1 ek. aprított snidling
Tálaláshoz: Fleur de sel grande só
Amikor a bécsi versenyen vettem részt bevallom megkérdezte tõlem István, hogy ismerem-e a hússütéshez kapcsolódó hõfokokat. A hõfokokat nem ismertem, csak a körülbelüli sütési idõket. De a döntõ után beleástam magam ebbe a témába és elhatároztam, hogy beszerzek egy jó húshõmérõt is. Most megosztom veletek az általam tapasztalt sütési idõket és hõmérsékleteket. A hõmérsékletet a hús vastagságának közepéig beleszúrt hõmérõvel állapítjuk meg. Természetesen minden esetben függ a hús vastagságától és minõségétõl is a sütési idõ.
Rare/véres: 52°C 2 perc oldalanként
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C 3-4 perc oldalanként
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként
A Worchestershire szószt, a szójaszószt, az olívaolajat, a mustárt, a barna cukrot, a paradicsomsûrítményt és az aprított snidlinget alaposan összekeverjük egy egynemû, sima páccá.
Hús a pácban :-) |
Ebbe forgatjuk a húsokat és lefedve legalább egy órát így pácoljuk, de az a legjobb, ha lehetõségünk van egy éjszakát állni hagyni a steakeket a pácban.
Majd jöhet a sütés. Alaposan felforrósítjuk a serpenyõt. Ez ezt jelenti, hogy ha a tenyerünket a forró edény fölé tartjuk kb. 5 cm-es magasságban, akkor a felfelé áramló hõ miatt csupán 4-5 másodpercig tudjuk ott tartani. A serpenyõt nem olajoztuk ki, a pácban található olívaolajra hagyatkozunk.
Ezután jöhet a sütés a fent megadottak szerint. Én a rózsaszínre vagyis a mediumra sütött változatot kedvelem. Ebben az esetben 3-3 percet süssük oldalanként, majd 5 percet sütés után egy alufóliával lefedett tányéron pihentessük a húst és nagyon enyhén szórjuk rá egy kevés Fleur de sel grande sót.
A tálalás marad már csak hátra. Egy kis grillezett spárgával és sült paradicsommal valódi éttermi fogást készíthetünk otthon!