Háromcsokis sakk-torta
sponsored links
A torta elkészítése igazi izgalom volt, szinte felért egy sakkjátszmával. Idõnként leálltam, hogy sorra vegyem a következõ teendõket (lépéseket). A drukkot még csak fokozta a kinti 33 fok hõség is, ami a deko-csokiknak nem igazán tett jót. A legközelebb valószínûleg néhány lépést átgondolok, módosítok, így kevesebb stresszel jutok a végsõ eredményhez, vagyis a matthoz. Jó játék volt, hamar megettük!
Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:
a tortalaphoz:
4 tojás
csipet só
25 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 bio citrom lereszelt héja
12,5 dkg liszt
1 tk sütõpor
1 ek kakaópor
50 ml konyak/Baileys, vagy kinek, mihez van kedve
a mousse-okhoz és a díszítéshez:
42 dkg tejszín
5 lap zselatin
á 15 dkg keserû- (70% kakaótartalmú), tej-, fehércsokoládé
1,4 dl tej
2 tojássárga
2,5 dkg cukor
kakaópor
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük, A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét csipet sóval és 15 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgát a kikapart vaníliával, citromhéjjal felverjük, majd a sütõporral elvegyített lisztet rászitáljuk, elkavarjuk. A tésztakeveréket megfelezzük és az egyik részt kakaóporral összekeverjük.
26 cm átmérõjû, sütõpapírral kibélelt tortaformában a két tésztát, egymás után, 15-20 perc alatt készre sütjük. (Ha van két tortaformánk, gyorsabban megy, lehet egyszerre sütni.) A formából kifordítva, kihûtjük.
10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel felforralunk, lehûtjük és a konyakot, vagy baileys hozzákeverjük.
A két piskóta-alap mindegyikébõl kb. 3,3 cm széles, 3 db körgyûrût és egy kicsi kört (vagyis ez a közepe) vágunk ki. (Ezek átmérõje természetesen egyre kisebb lesz.) Ezután váltakozva, a világos és sötét (kakaós) körgyûrûket visszatesszük egymát érintve, így újra két piskóta alapot kapunk, amelyek egyenként 2 kakaós és két sima "zebra gyûrûbõl" állnak össze. Így néz ki (példakép):
Az egyik "zebra" alapot egy tortatálra tesszük, egy tortagyûrût helyezünk köré és meglocsoljuk a konyakos vízzel.
A zselatinlapokat beáztatjuk. A csokoládéfajtákból á 90 g-ot külön-külön apróra összetörünk. A tejet felforraljuk, kissé hûlni hagyjuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a tejet. Vízgõz fölött besûrítjük és a kinyomkodott zselatint felolvasztjuk benne. 3 részre osztjuk (kb. 110 g lesz egy rész). Az összetört csokoládékat külön-külön a harmadolt tejes masszához keverjük, hagyjuk felolvadni.
A tejszínt keményre felverjük.
A lehûlt keserûcsokoládé masszába belekeverjük a felvert tejszín 1/3 részét és bekenjük vele a tálra helyezett tortaalapot. A másik tortaalappal befedjük. Erre is szórunk a konyakos vízbõl. A maradék tejszínt megfelezzük és hozzáadjuk a tej,- és a fehércsokoládé-masszához.
Elõször a tejcsokoládé-masszát kenjük a felsõ tortaalapra, majd a fehércsokoládé-moussesal befedjük.
A tortát legalább 3 órára hûtõbe tesszük.
A díszítéshez a maradék csokoládékat vízgõz fölött egyenként felolvasztjuk és vékonyan egy sütõpapírra, csíkban felkenjük. (Ezt a sütõpapírt aztán rásimíthatjuk egy sodrófára, hogy a csokoládénk félkör alakban dermedjen meg.) Mikor megkeményedtek a csíkok, óvatosan levesszük a papírról.
A tortárról lehúzzuk a tortagyûrût, kakaót szitálunk rá és a csokidarabokkal díszítjük.