Három emeletes szülinapi torta
sponsored links
Csokis, citromos és epres emeletes torta |
Dorka unokám nagyon határozott kislány, aki mindig pontosan tudja, mit akar. ?
Most a 9. szülinapjára egy három emeletes tortát kért, csoki, citromos és epres krémmel.
Az alsó lap csokitorta - kakaós piskóta fõzött csokikrémmel.
Kakaós vizes-olajos piskóta:
4 tojás
16 deka cukor
12 deka liszt
4 deka kakaópor
2 kiskanál sütõpor
4 evõkanál olaj
4 evõkanál víz
Elektromos habverõvel habosra kevertem a tojásokat a cukorral, majd az oldalánál belecsurgattam a vizet meg az olajat. Óvatosan, csak fakanállal kevertem bele a sütõporral és kakaóporral elvegyített lisztet. Sütõpapírral bélelt 28 centis formában 180 fokra elõmelegített sütõben kb. fél óra alatt sült meg, tûpróbát végeztem.
Innen hoztam a receptet - köszönöm szépen ! (Én dupla adagból, 8 tojásból sütöttem, az eredeti receptnél megadott formánál nagyobb formában).
A krém Kiskukta csokikrémje, amit én dupla adagból készítettem, vagyis:
Csokikrém:
40 dkg cukor
4 ek víz
4 ek tej
4 ek kakaó
6 tojás
3 csapott ek liszt (30 g)
40 dkg vaj
A tojásokat leütöttem egy vastag falú lábosba, hozzáadtam a krém többi összetevõjét a vaj kivételével. Mindent jól összekevertem, majd tûzre tettem és állandó keverés mellett felfõztem. Hagyni kell kicsit pöfögni, mint a tejbegrízt. Ezután idõnként megkeverve kihûtöttem, és csak éppen langyos állapotában dolgoztam bele a lágy állagú vajat. A krémet jól felhabosítottam - kivilágosodott kicsit. Fél órára a hideg spájzba tettem, és csak utána töltöttem be vele a 3 lapba vágott piskótát, kívülrõl is, és éjszakára hûtõbe tettem.
A "második emelet"-hez egy 6 tojásos sima piskótát sütöttem, amit miután kihûlt, 3 lapba vágtam, és az alábbi citromkrémmel töltöttem:
Citromkrém.
4 tojás
másfél deci citromlé
2 citrom lereszelt héja
10 deka cukor
50 deka krémes túró
2,5 deci habtejszín
1 zacskó zselatin fix
Egy vastagfalú lábosba ütöttem a tojásokat, hozzáadtam a cukrot, ráöntöttem a citromlevet és felfõztem keményre. Kihûtöttem teljesen, és akkor kevertem el a krémtúróval, reszelt citromhéjjal. Aztán a jól lehûtött tejszínt kicsit felvertem, beleöntöttem a zselatin fixet, és megfelelõ kemény állagúra vertem. Fakanállal óvatosan adagoltam bele a túrós krémbe. Betöltöttem vele a 3 lapba vágott piskótát, oldalára, tetejére is kentem, és hûtõbe tettem a tortát.
"Harmadik emelet" Eperkrémes torta, vizespiskótán.
3 tojásos vizes piskóta
3 tojás
3 ek hideg víz
6 ek kristálycukor(nálam barna nádcukor)
6 ek finomliszt
1 tk vaníliás cukor
1 tk sütõpor
A tojásfehérjéket a vízzel kemény habbá vertem, ezután adtam hozzá a cukrokat, amivel még tovább vertem, majd apránként beleszitáltam a sütõporral összekevert lisztet. Sütõpapírral bélelt 18 centi átmérõjû kapcsos tortaformába öntöttem a masszát, és 180 fokra elõmelegített sütõben 25 perc alatt megsütöttem. Tûpróbát végeztem! A sütõ ajtaját fakanállal kitámasztva asütõben hagytam kihûlni, majd éles késsel körbevágtam úgy vettem ki a formából.
Éva receptje alapján készült, köszönöm a receptet!
Az eperkrém a lehetõ legegyszerûbb, ITT találtam a receptjét.
Eperkrém:
fél kiló földieper
80 gramm fõzõs eperpuding
3 kanál cukor
1 deci víz
20 deka vaj
Az eperre rászórtam a cukrot,ráöntöttem a vizet és összeturmixoltam, majd ebben a sûrû lében fõztem meg az eperpudingot. Hagytam kihûlni és akkor összekevertem a szobahõmérsékletû vajjal. Még egy kicsit kellett édesíteni.
A 3 lapba vágott piskótát kívül-belül bekentem a krémmel, és ez a torta is hûtõbe került egy éjszakára.
Másnap történt az emeletek egymásra illesztése és a díszítés.
A csokis tortát körberaktam csokikockákkal, a citromosat citromkarikákkal, citromlevelekkel, az epreset földieperrel díszítettem.
Nekem a tálca kiválasztása okozott problémát,mert amelyikre elõször tettem, kicsinek bizonyult, ezért át kellett raknom egy nagyobbra. Ez nem tett jót neki...??
A csokis tortát körberaktam csokikockákkal, a citromosat citromkarikákkal, citromlevelekkel, az epreset földieperrel díszítettem.
Nekem a tálca kiválasztása okozott problémát,mert amelyikre elõször tettem, kicsinek bizonyult, ezért át kellett raknom egy nagyobbra. Ez nem tett jót neki...??
A kész tortát látva a férjem "elmagyarázta", hogy nagyobb csokis tortát kellett volna csinálnom, hogy arányosan lépcsõs legyen...? Én is "elmagyaráztam" neki, hogy mindezt tudom, de ezek a sütõformáim vannak, és nem akartam nagyobbat venni. Szerencsére a gyerekek ilyesmin nem akadtak fenn, mindenki elégedett volt a tortával. Mutatok róla fotót oldalnézetbõl, és hátulnézetbõl:
A torta hátulja |
A torta oldalnézetbõl Az ünnepelt a tortával és barátokkal |