Háj, háj, háj

2011-12-02

sponsored links

New-Year-of-Pig--25648.jpg

A hájastól eddig távol tartottuk magunkat, sõt, õszintén szólva sokáig nem is nagyon ettük fiatalkorunk szûklátókörûsége miatt. A tartózkodásunk végül egy pillanat alatt omlott össze, nem utolsó sorban Zseni nagyanyjának köszönhetõen, akár bár inkább nyolcvan már, de azért még mindig maga nyújtja a hájas tésztát.

Nemcsak a hájas készítésnek, de még a hájas fogyasztásának is megvan a maga rituáléja, idõszaka, hangulata, mint az egyik legütõsebb édességünk. Sokat amúgy sem lehet belelõ enni egyszerre. De hatékony módszer a fej hátrahajtása, szájunk kitátása, bal kézzel a hájas derekára csippentünk, jobb kézzel pedig ráhelyezzük a nyelvünkre. Nyilván ha nagy, akkor harapunk belõle.

A hájas tészta lényegében leveles tészta, csak a hajtogatás során tiszta zsírt kenünk a tésztára. A háj meg laza zsírszövet és az állatok beleit védi. Sok helyen kiolvasztják zsírrá, pedig régen kivágás után eltették, besózták. Mivel hideg hatására megdermed, melegben szinte kenhetõvé válik, kenyérre kenve fogyasztották, vagy bõr és fém kenésére használták: már ha megromlott. A hájas tészta a zsír elterjedésével együtt vált népszerûvé, és szorította ki a vajat sok konyháról.

Persze a boltban ma már kapunk elõre elkészített hájas tésztát, sõt nem is kell annyira bennfentes hentes ismerõs, hogy rendes hájhoz jussunk. Nekünk azért a végsõ lökést az adta, hogy Gézapapa lehántott egy méteres méretes darabot a ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/12/02/haj_ha...

sponsored links

Keres?s