HÚSVÉTI NYUSZI-KIFLI
sponsored links
Lassan jön a nyuszi... Már várjuk. Mi a sonka végett, a gyerekek pedig az édességek végett. Teljesen megzavart ez az idõeltolódás, így egy órával korábban ébredtem. Gondoltam begyúrok egy kiflinek valót, mert láttam, hogy a kenyeres kosarunk üresen parkol a szekrény mélyén. Hogy hiteles legyen a "nyúl várás", füles kiflik sültek. Ezt a jópofa formázást az interneten találtam még tavaly, de akkor kimaradt, úgy hogy most ütöttem nyélbe a legyártását. A tésztája a jó öreg Békebeli kifli receptje volt, ami tökéletesen megfelelt most eme célnak... Sõt! A legjobb! A fülek ropogósak lettek, a farkincák középen, pedig foszlósak. Hm, el is képzeltem mellé a fõtt sonkát, a tormát és a kemény tojást... Ez a kifli biztos ott lesz majd a Húsvéti asztalon...
Hozzávalók 12 db kiflihez: 40 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 2 kávéskanál só, 1/2 csomag friss élesztõ, 1 kávéskanál cukor, 0,5 dl olaj, 1.5 dl tej, 1.5 dl langyos víz.
A kb. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztõt. Megszórjuk a tetejét egy kanál liszttel és hagyjuk 5 percig pihenni, míg felhabzik. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntjük. A megkelt kovásszal elkezdjük bedagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adjuk hozzá az olajat is és a maradék folyadékot. Ezzel is alaposan kidagasztjuk. Közepesen kemény tésztának kell lennie. Ezután liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük. Mikor megkelt, deszkára borítjuk, tenyérrel téglalappá lapogatjuk a tésztát. Éles késsel kb. 2 cm-es csíkokra felvágjuk a tésztalapot. Minden csíkot átsodrunk, majd meghajtogatjuk a nyuszi formákat. Az üregbe kis tészta gömböcskét teszünk, majd ez lesz a farkincája.
Letakarjuk a kész nyuszikat és 30 percig ismét pihentetjük õket. Pihentetés után, két liter vizet felforralunk 2 evõkanál cukorral, majd ebbe a forró vízbe mártjuk bele a nyuszi kifliket. Kb. 10-15 mp-ig lenyomjuk õket a lobogó víz alá. Eközben a kiflik felpuffadnak és megnõnek. Lecsepegtetjük, és sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk õket. A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet majd érezni. Elõmelegített sütõben, kb. 180-200 C-on pirosra, ropogósra sütjük a nyulakat.