HÚSVÉTI KALÁCS KOSZORÚ (HOT CROSS BUN)
sponsored links
Újabb hagyományos Húsvéti brit édességet hozok, ami szerintem finom is és különleges is. Ilyenkor tele van velük az összes bolt (merthogy itt minden kapható, hiszen alig süt valaki otthon) igaz csak különálló formában, vagyis egyesével megsütve. Én most inkább koszorúba rendeztem õket, talán így mutatósabb. Eredeti nevük "Hot Cross Bun", amit nehezen tudnék lefordítani. A lényege, hogy a tetejére rányomják kereszt alakban a lent látható masszát, ettõl aztán mindeki felismeri õket.
A recept hihetetlenül egyszerû kelt tészta, tele fahéjjal és sok mazsolával.
a tésztához:
200 ml tej
1 nagy tojás a kenéshez
A recept hihetetlenül egyszerû kelt tészta, tele fahéjjal és sok mazsolával.
a tésztához:
200 ml tej
100 gr cukor
50 gr vaj
1 kezeletlen narancs héja
1 tk õrölt szegfûszeg
2 szem karadmom (mozsárban a magok finomra õrölve)
400 gr kenyér liszt
1 x 7 gr szárított élesztõ
125 gr mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs
50 gr vaj
1 kezeletlen narancs héja
1 tk õrölt szegfûszeg
2 szem karadmom (mozsárban a magok finomra õrölve)
400 gr kenyér liszt
1 x 7 gr szárított élesztõ
125 gr mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs
1 dl rum vagy narancslikõr
csipet só
1 tk õrüölt fahéj
? tk õrölt szerecsendió
? tk õrölt gyömbér
1 tk õrüölt fahéj
? tk õrölt szerecsendió
? tk õrölt gyömbér
1 nagy tojás a kenéshez
a keresztekhez:
3 evõkanál liszt
3-5 evõkanál víz
a kenéshez:
- A mazsolát vagy a szárított gyümölcsöt elõzõ éjjel a rumba áztatom.
- Másnap a tejet megmelegítem (ne legyen forró), hozzákeverek 1 evõkanál cukrot, az élesztõt és meleg helyen hagyom felfutni.
- Közben robotgép táljába mérem a lisztet, vajat, maradék cukrot, fûszereket, õrölt kardamom magokat, a leszûrt mazsolát, narancshéjat. Hozzáadom a felfutott tejet és dagasztókarral selymesre, simára dagasztom. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 30-40 perc alatt duplájára kelesztem.
- Ha megkelt 12 db cipót formázok belõlük. Közben a sütõt elõmelegítem 190 fokra.
- A cipókból kis gombócokat gyúrok és koszorú alakban sütõpapírral bélelt sütõlemezen elrendezem õket. Nem teszem nagyon sûrûn, mert még tovább kelesztem kb 10-15 percig és közben tovább nõnek. Pihenés után megkenem õket felvert tojással, majd kereszt alakú bemetszést ejtek éles késsel a tetejükön.
- Amíg pihennek elkészítem a kereszthez a masszát: a lisztet csomómentesre keverem a vízzel úgy, hogy 3 kanál után már csak egyesével adom hozzá addig, amíg nyomózsákból jól, könnyen kinyomható masszát kapok. A zsákból kereszt alakot nyomok a cipók tetejére elõzõleg bemetszett helyen.
- Forró sütõbe teszem és kb 20 perc alatt készre sütöm. Még melegen megkenem baracklekvárral. Ha a lekvár túl sûrû lenne, elõzõleg egy-két evõkanál forró vízze hígítom.
- Melegen tálalom. Vajat és lekvárt kínálok mellé.