HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS
sponsored links
Ha Húsvét, akkor fonott kalács. Szinte minden családban kerül belõle a terített asztalra. Van aki megveszi, van aki megsüti. Én az utóbbit választom mindig. Persze hazudnék ha azt állítanám, hogy sima hétköznapokon néha-néha nem veszek a pékségben, amikor hirtelen megkívánjuk, de a legjobb mégis az, ha otthon sül ki a sütõben. Eddig csak a hármas fonást használtam, most viszont kipróbáltam a hatost. Nem mondom egy kicsit megizzasztott, de a végén csak összeállt a dolog. Biztos elkezdtem vagy négyszer, mire sikerült. Hát ezt még gyakorolnom kell. A tésztája sima kalács tészta, két tojássárgájával. Szerintem ez a legfinomabb és legfoszlósabb...
Hozzávalók: 1/2 kg átszitált sima liszt, 3 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztõ, 6 dkg cukor, 1 mokkáskanál só, 2 tojás sárgája, 5 dkg puha vaj. Lekenéshez: 1 tojás.
Az élesztõt felfuttatjuk egy kevés langyos-cukros tejben. A lisztet a tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a tojások sárgáját, a langyos tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz. Liszttel meghintjük a tetejét, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Én a sütõt szoktam 30-40 fokra bekapcsolni... Mikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd lazán átgyúrjuk és elosztjuk 6 részre. Mindegyik részt, kb. 50 cm-es rúddá sodorjuk. A rudak végeit összeszedjük és összecsippentjük. 6-os fonással megfonjuk a tésztát. A fonás itt látható. Mikor elkészült a kalács, visszatesszük a langyos sütõbe kelni. Hagyjuk pihenni legalább fél órát. Mikor megkelt a kalács, lekenjük a felvert tojással és még 20 percet pihentetjük. Ekkor ismét átkenjük a tojással és a hõfokot 180 C-fokra emeljük. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük a kalácsot. Rácsra téve hûtjük ki.