Hutspot - Holland zöldséges burgonya
sponsored links
:) Egy újabb Holland étel. Bár bevallom, nem túl sokszor ettem ilyet, de attól még nagyon szeretem. Fõleg, mert imádom a sárgarépát. Abból pedig itt nincs hiány. :D Most is igazából onnan jutott eszembe, hogy az ebédhez burgonyapürét akartam csinálni. Ami részben meg is valósult, hisz páromnak -mivel õ nem rajong a fõtt répáért- végül el is készült, a fõtt burgonya felébõl viszont magamnak ezt a zöldséges változatot készítettem. Ennek az ételnek is sokféle elkészítési módja van. Hagyományosan a burgonyát, répát, hagymát együtt fõzik leveskockával, vagy levesalappal ízesített vízben. Én jobban szeretem a pirított hagymát, így azt külön sütöttem hozzá. ...dupla adagot, hogy a burgonyapüréhez is jusson. :D
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya (tisztítva)
40 dkg sárgarépa (tisztítva)
3 nagy fej lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kakukkfû
vaj
langyos tej
szerecsendió
só
bors
olívaolaj
Friss oregánó és metélõhagyma a díszítéshez.
- A burgonyát kis kockákra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Mindkettõt enyhén sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük. Tálba tesszük õket, majd áttörjük, de nem kell nagyon krémesre, úgy jó, ha kissé darabos marad.
- Míg a zöldségek fõnek, a lilahagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát felkarikázzuk. Egy serpenyõben kevés olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon szépen aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát. Félúton hozzáadjuk a fokhagymát is, majd sózzuk, borsozzuk és kakukkfûvel ízesítjük.
- Az összetört zöldségekhez adjuk a vajat, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd kevés langyos tejjel kikeverjük. A kész püré tetejére pirított hagymát halmozunk, díszítjük finomra vágott oregánóval és metélõhagymával, majd tálaljuk.