Huszonkettõ: Sopron
sponsored links
A Bûnbánó utolsó vallomása és a karácsonyi bejgli között új sorozatba vágom a képzeletbeli fejszémet, Magyarország 22 borvidékét kerítem terítékre. Elsõsorban a borra fókuszálok, de a hasunkat sem fogjuk elhanyagolni. Számok és száraz tények helyett inkább a saját tapasztalatok, benyomások kerülnek elõtérbe, szubjektív szemüvegen keresztül.
Kezdésnek kizárólag a Soproni Borvidék jöhet szóba, a hûség kötelez. Már volt róla szó, hogy innen erednek a boros gyökereim, meg nem mellesleg szülõfalum is a borvidék része, még ha ott legtöbbször nem is készül a soproni borok hírnevének megfelelõ minõségû nedû. Az is igaz, hogy ez a bizonyos hírnév sokkal nagyobb, Európa szerte ismert volt a korábbi századokban, a huszadik század második felének köszönhetõen azonban mai napig rengetegen a savanyú kékfrankossal azonosítják a soproni bort.
A korábbi századokban természetesen Sopron sem lógott ki a többi bortermelõ vidék közül, bizony itt is a fehér fajták adták a bor legnagyobb hányadát, különösen fontos szerepe volt a furmintnak, ebbõl mára sajnos semmi sem ...