Huszonkettõ: Sopron

2011-12-19

sponsored links


A Bûnbánó utolsó vallomása és a karácsonyi bejgli között új sorozatba vágom a képzeletbeli fejszémet, Magyarország 22 borvidékét kerítem terítékre. Elsõsorban a borra fókuszálok, de a hasunkat sem fogjuk elhanyagolni. Számok és száraz tények helyett inkább a saját tapasztalatok, benyomások kerülnek elõtérbe, szubjektív szemüvegen keresztül. 

Kezdésnek kizárólag a Soproni Borvidék jöhet szóba, a hûség kötelez. Már volt róla szó, hogy innen erednek a boros gyökereim, meg nem mellesleg szülõfalum is a borvidék része, még ha ott legtöbbször nem is készül a soproni borok hírnevének megfelelõ minõségû nedû. Az is igaz, hogy ez a bizonyos hírnév sokkal nagyobb, Európa szerte ismert volt a korábbi századokban, a huszadik század második felének köszönhetõen azonban mai napig rengetegen a savanyú kékfrankossal azonosítják a soproni bort. 
 
A korábbi századokban természetesen Sopron sem lógott ki a többi bortermelõ vidék közül, bizony itt is a fehér fajták adták a bor legnagyobb hányadát, különösen fontos szerepe volt a furmintnak, ebbõl mára sajnos semmi sem ...

Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/12/19/huszon...

sponsored links

Keres?s