Hummusz toasttal
sponsored links
Hummusz toasttal
A hummusz az arabok, de fõleg a marokkóiak kedvenc étele. A hummusz, vagy humusz csicseriborsót jelent. (Humusz-bi-tahin) Fogyasztják elõételként, köretként, vagy csak magában fõételként. Ma én is így tettem. Észak-Afrikában, a Közel-Keleten jártamban én is gyakran fogyasztottam. Bevallom õszintén, amikor elõször találkoztam vele Szíriában, fogalmam sem volt, hogy mit eszem. Természetesen - mint minden ételnek -ennek is számos variációja létezik. Jöjjön most az én verzióm:Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó
- 1 ek szezámmag
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 db chilipaprika
- 0,5 citrom
- 2 szál petrezselyem
- 1 db paradicsom.
- só
- õrölt fekete bors
- római kömény
- olívaolaj
- víz
A csicseriborsót beáztatom, 2 napra a hûtõbe teszem. (A csicseriborsó még a babnál is nehezebben, adja meg magát, sokáig kell fõzni.) Ezzel a hosszú áztatással lehet valamit rövidíteni a fõzési idõn.)
A fõzés napján felteszem a csicserit fõni. Közben a szezámmagot egy kicsit megpörkölöm. A fokhagymát, chilit aprítom.
Amikor a csicseriborsó már puha, egy keverõtálba teszem Hozzáadom a szezámmagot, a petrezselymet, a fûszereket, söntök bele olívaolajat, s egy keveset a fõzõvízbõl. Egy botmixerrel pépesítem
A pépet átteszem egy másik tálba, s belekavarom a fokhagymát és chilit.
A fotózás után a kockára vágott paradicsomot, s a dekorációs chilit is hozzávágtam. is hozzákevertem, majd pakoltam bõségesen a pirított toastokra, melyekre elõzõleg olívaolajat locsoltam. Autentikusabb lett volna pitával fogyasztani, van is a hûtõben, de nem akartam most ezzel babrálni. Majd legközelebb.
Mentatea illik mellé, de én vörösbort ittam hozzá. Remélem Allah megbocsát. Allah u akhbar!