HUMMUSZ

2014-03-31

sponsored links

HUMMUSZ 



Láttam már leírva humuszként, humusként és hummuszként is. A neve ennyiben eltérhet, de mind a csicseriborsó krémet takarja.

Én imádom a humuszt, de itt Horvátországban nem nagyon található az üzletek polcain.. Férjem még nem kóstolta, így hát elkészítettem saját kezûleg. A férjem szerencsére megszerette, így mostmár ez is rendszeres étel nálunk.. 

Ehetjük pitával vagy sima kenyérrel, minden verziója finom - persze a házilag elkészített, meleg kenyérrel a legjobb.. (pl. a naan is nagyon jó hozzá...)

Amit még érdemes tudni a humuszról, hogy rendkívül tápláló, elõnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rézt és E és B vitamint tartalmaz. Rosttartalma is jelentõs. 

Én csak fél adagot készítettem - és fokhagyma nélkül, mert a férjem nem szereti a fokhagymát, de így is nagyon finom volt és nálunk gyorsan elfogy..


HOZZÁVALÓK

400 gramm csicseriborsó
3 gerezd fokhagyma
2 ek tahini szósz 
1 citrom leve
1/2 kk õrõlt köménymag 
kb. 2 ek olíva olaj
csicseriborsó fõzõleve


ELKÉSZÍTÉSE
  1. Elõzõ este áztassuk be a csicseriborsót, majd másnap tegyük fel sós vízbe fõzni. Közben elkészíthetjük a tahini szószunkat is.
  2. Amikor a csicseriborsó megfõtt, hagyjuk egy kicsit, hagy hûljön ki, majd tegyük bele a mixerbe. Tegyünk bele az összes hozzávalót a fõzõvíz kivételével és mixeljük össze. Ezután a csicseriborsó fõzõvizébõl annyit adagoljunk hozzá, hogy krémes állagú legyen..
  3. Olívaolajjal meglocsolva, egy kis pirospaprikával megszórva tálalhatjuk, de mi csak így simán szoktuk enni valami finom házikenyérre...:)

Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.



Folytats a blogon ... splitinapok.blogspot.com/2014/03/humm...

sponsored links

Keres?s