Hummusz, avagy a csicseriborsó krém
sponsored links
Az autentikus hummusz tahinivel (szezámmag krém) készül, ennek hiányában is érdemes belevágni, nálunk is "csak" szezámmag és szezámolaj volt kéznél.
400 g fõtt csicseriborsó
4 evõkanál szezámmag
2 evõkanál szezámolaj
1/2 citrom leve
1 gerezd fokhagyma
csipet só (természetes, nem finomított)
víz
1. kávédarálón õröljük meg a szezámmagot
2. tegyük a botmixer táljába a fõtt csicseriborsót, adjuk hozzá a porított szezámmagot, a szezámolajat, a sót, a fél citrom levét, a megpucolt fokhagymát, sózzuk és botmixerrel pürésítsük, közben apránként adagolva adjunk annyi vizet, hogy fõzelék híg masszát kapjuk
3. kóstoljuk meg, ha szükséges adjunk még hozzá csipet sót, majd pirospaprikával (esetleg kevés olajjal meglocsolva), mártogatható zöldségekkel, lepénykenyérrel* tálaljuk
*Lepénykenyér (6 db)
150 g liszt (tönköly fehér)
3 mokkáskanál sütõpor
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1-1,2 dl víz (amennyit felvesz)
1. adjuk a liszthez a sütõport, a sót és gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
2. osszuk a tésztát 6 részre, nyújtsuk 3-4 mm vastag korongra, majd enyhén kiolajozott serpenyõben süssük mindkét oldalán aranybarnára
Praktikák:
- bátran variálható a massza és a lepény is fûszerekkel pl. petrezselyem, bors, pirospaprika, stb.
- készíthetjük mungóbabból is a hummuszt
- ha nem áll rendelkezésre szezámolaj, akkor hidegen sajtolt napraforgó, vagy repceolajjal is finom
- ha nem áll rendelkezésre szezámolaj, akkor hidegen sajtolt napraforgó, vagy repceolajjal is finom