Hugh féle gombás csirkeragu ciderrel
sponsored links
Nos, erre azt mondanám, hogy a csirkepaprikás tökéletes alternatívája, ha valaki unja a csirkepaprikást. Én legalábbis erre a következtetésre jutottam mikor elõször fõztem. Valami raguszerû dolgot kívántam csirkébõl, de paprika nélkül.
Ragu téren tõlünk nyugatabbra elég ?csehül? állnak a nemzetek konyhái, egykét klasszikustól eltekintve azért inkább sütnek, mint fõznek. Nincs is azzal semmi baj, viszont a sülteknek megvan az a hátránya, hogyha másnap, ne adj Isten harmadnap szeretnénk enni, akkor azért finoman szólva is elég sokat veszítenek az élvezeti értékükbõl.
Viszont a szaftos ételek, raguk némelyike még jobb is lesz, összeérnek az ízek. Ez mondjuk most pont nem ennek a klasszikus példája, de azért lehet melegíteni, mi például, ha jól emlékszem még harmadnap is ettünk belõle, és a végén még a kutyának is jutott :)
Egyébként egy pofonegyszerû ételrõl van szó, csakúgy mint a fentebb emlegetett csirkepaprikás. Viszont itt nem a paprika, lecsós alap, tejföl adja meg az irányt, helyette a kakukkfû, petrezselyem, gomba, cider ízei dominálnak, amit végül a mustár, tejszín tesz teljessé.
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)
Egy, kb. másfél-két kilós, bontott csirke, vagy súlyra ugyanennyi comb, mell, máj, szív,
Két közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
Egy csokor petrezselyem szára, levelei külön-külön felaprítva,
Két gerezd fokhagyma, felaprítva,
4-5 kakukkfû ág,
1 babérlevél,
Három-négy evõkanálnyi liszt,
Frissen õrölt fekete bors,
Tengeri só,
20 dkg csiperkegomba, szeletekre vágva,
20 dkg laskagomba, ujjnyi széles szeletekre (laskára) vágva,
Fél liter cider (nem ízesített),
Két evõkanál dijoni, vagy angol mustár,
1,5-2 dl zsíros tejszín,
Olívaolaj,
Evõkanálnyi vaj
Köret
Tészta, rizs, vagy fõt burgonya
A lisztet keverjük össze teáskanálnyi sóval, teáskanálnyi durvára õrölt fekete borssal, forgassuk meg benne a mellett, combokat, szárnyat, szívet, májat.
Forró lábasba öntsünk kevés olívaolajat, pirítsuk pár percig nagy lángon a húsokat (elõtte rázzuk le a felesleges lisztet), ameddig egy kis színt nem kapnak. Ami elkészült tegyük félre egy tányéron. Ha mind megvan, öntsünk ismét kevés olajat a lábasba, dinszteljük meg rajta a hagymát a felaprított petrezselyemszárral (pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát is).
Közben egy serpenyõben olvasszuk fel a vajat, pirítsuk meg rajta a gombákat. Egyszerre csak keveset tegyünk bele, különben vizet ereszt és elkezd fõni. Ami kész, szintén szedjük tányérra.
Tegyük vissza a csirkét, gombát a lábasba, amiben a hagymát is pirítottuk, dobjuk rá a kakukkfüvet, babérlevelet, majd öntsük fel ciderrel úgy, hogy ne lepje el azért teljesen (így majd szépen megpirul a hús felsõ része). Fedjük le sütõpapírral és toljuk 150 fokos sütõbe egy órára.
Egy óra múlva vegyük ki, ha szükséges ízesítsük kevés sóval, borssal, (öntsünk hozzá kevés vizet is, ha nagyon elfõtte volna a levét), vegyük le a sütõpapírt és tegyük vissza még fél órára. Ha a csirke megpuhult, szedjük ki a lábasból a gombával együtt.
A lábast tegyük nyílt láng felé, a léhez adjunk folyamatos keverés mellett jó két evõkanálnyi dijoni mustárt, 2 dl tejszínt. Ha újból felforrt szedjük vissza a húst, gombát, végül szórjuk meg a felaprított petrezselyemlevéllel.