How to dismantle a fat duck - avagy képes riport egy kacsabontásról
sponsored links
Sokáig hadakoztam, vajon van-e helye egy ilyen posztnak a blogon, s végül meggyõztem magam a szerkesztõi szabadság fontosságáról: egy ismeretterjesztõ "how-to" jellegû bejegyzés egy házi kacsa feldarabolásáról talán nem vonz annyi éhes tekintetet, mint egy csokis süti, ami barnasörrel készült, de mégis helyt kell kapnia a pizza és padlizsánreceptek között. Az alábbi kacsát Nógrád megyében vettük egy ismerõstõl, miután szólt a szomszéd, hogy van eladó házilag hízlalt kacsa pár faluval odébb. Miért is ne ? gondoltuk - van abban valami nyers, a vadászó életmódot folytató eleinkrõl ránk maradt romantika és izgalom a frissen megszerzett, még meleg húsú zsákmány látványától és tapintásától. Egy állat, ami értünk lett feláldozva, és ezért mi megtiszteljük annyira, hogy minden porcikáját a fejétõl a lábáig felhasználjuk. És így is tettünk!
Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képi elemek következnek!
Tatort - avagy C.S.I. Nógrád
Egy 5,5 kilós hízlalt kacsa számokban:
- 1 kg comb + szárnytõ: konfitálva, vagy sütõben sütve
- 0,6 kg mell: bárhogyan, pl. narancsosan
- 0,65 kg máj: konfitálva, egyben-zsírban sütve, vagy hirtelen kisütve
- 1,4 kg háj: kacsazsírnak vagy tepertõnek
- 1,4 kg aprólék: farhát, szárny, nyak, szív, zuza, láb, fej: a lehetõ legjobb alapanyag egy jó kis ludaskásához, vagy levesnek.
- 2 dl vér: hagymásan, zsírban sütve kenyérrel
Mérlegen a valóság: 5,5 kg belekkel (0,4 kg) és zacskóval ...