Hortobágyi húsos krumpligombóc
sponsored links
A hortobágyi húsos palacsinta és a szilvás gombóc ihlette ezt a laktató húsos fogást. Picit idõigényes az elkészítése, de azt hiszem, mindenképpen megéri rászánni az idõt. Külön köret nem készült hozzá, magában is remek étel.
Hozzávalók 4 fõre:
Töltelékhez:
*1 nagy csirkemell filé
*1 közepes fej vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 csapott kk só
*1 púpos tk fûszerpaprika
*0,5 kk õrölt bors
*1 tk házi darált paprika
*1 nagyobb paradicsom
A gombóchoz:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 közepes tojás
*1 csapott kk só
*15-20 dkg liszt
Továbbá:
*4 dl tejföl
*1 púpos ek liszt
A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük, áttörjük és hagyjuk kihûlni. Az olajon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott hagymát, majd a felkockázott hagymát fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük a fûszerekkel, a darabokra vágott paradicsommal, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi és fedõ alatt puhára fõzzük. Ha a levét elfõtte, a szaftból kiemeljük a húst és egész apróra vágjuk.
A krumplit a tojással, sóval és annyi liszttel összedolgozzuk, hogy lágy, de nem ragacsos masszát kapjunk.
Nagyobb diónyi adagot ellapítunk a tenyerünkben, teszünk rá egy teáskanálnyi tölteléket, majd gombócot sodrunk belõle.
Gyöngyözõ vízbe rakjuk, majd ha feljön a víz felszínére, még további 2 percig fõzzük, lecsepegtetjük.
A visszamaradt szaftot simára keverjük a liszttel, összeforraljuk a tejföllel, majd beleforgatjuk a lecsepegett gombócokat. Azonnal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.