Honnét kerül asztalunkra a garnélarák?
sponsored links
A rákfélék már elég régóta szerepelnek az étrendünkben, és mint különlegesen finom, és egészséges termékként közismertek. Nézzük a garnélarák milyen hatással lehet az egészségünkre, hasznos egyértelmûen, vagy vannak ártalmas tulajdonságai is. Együnk vagy ne együnk garnélarákot, ez itt a nagy kérdés. ( nem azoknak akik már eddig sem fogyasztottak rákféléket).
Inkább a természetes élõhelyükhöz kapcsolódó területeken javasolt a fogyasztásuk, ugyan már a garnélahalászat is jelentõsen felborítja az ökológiai egyensúlyt. A tengerpartoktól távoli városokban jobb ha többnyire más termékeket tartalmaz az étrendünk. A mesterségesen, halgazdaságokban termesztett rákok olyan vegyszerekkel kezelt medencékben élnek mint karbamid, szuperfoszfát. Ha pedig a tengerparti sávban találhatóak, akkor az ár-apály frissíti a vizüket, és minden keletkezett hulladék kimosódik a tengerbe. Ezen kívül a rákfélék kapnak antibiotikumot, peszticideket, nátrium trifoszfátot, nátronlúgot (amely nem azonos az étkezési szódabikarbónával).
A termesztett rákféléket gyakorlatilag nem vizsgálják, és nem ellenõrzik hogy veszélyesek e az emberi szervezet számára. A medikforum információi szerint amikor megvizsgáltak egy szállítmányt, 162 féle baktériumot találtak, melyek ellenállóak voltak tíz különbözõ antibiotikummal szemben.
Szintén nagyon szomorú, hogy a garnélarák-termelése illetve garnélarák-tenyésztés a tengerek ökológiai állapotában igen nagy kárt okoz.
Egy kilogramm garnélarák elõállításához, körülbelül tíz négyzetméternyi mangrove erdõt vágnak ki, majd a föld mintegy 10 évig lepusztult, és nem használható még több mint 40 évig.
A szakértõk ezt ahhoz hasonlítják mint amikor buldózerrel letarolják az erdõt, hogy megfogjanak egy madarat ( - elég barbár hasonlat).
A becslések szerint egy garnélarák halászhajó, egy kilogrammnyi fogással, kettõ-tíz kilogrammnyi tengeri élõlényt képes elpusztítani.
Tekintve ezeket a barbár halászati, és elõállítási módokat, lehet, gyakrabban lemondanunk garnélarák vásárlási és fogyasztási szokásainkról.