Homoktövis lekvár
sponsored links
Egy kedves ismerõsünk meglepett minket egy tálka aranyszínû kinccsel. A homoktövis már régóta családi kedvenc, de bogyó formájában új volt a találkozás.
Hallomásból tudjuk, hogy a homoktövis bogyót nehéz szedni, de leszedve nagyon könnyû volt vele dolgozni, lenmagra hasonlító magja könnyen elválasztható a gyümölcstõl, így kényelmesen átpasszírozható a lekvár készítésekor.
A tõlünk megszokott, jellemzõ gyümölcs / cukor (1 kg / 10 dkg) aránynál több cukorral készült, így is kissé savanykás a végeredmény, ahogy mi szeretjük.
HOMOKTÖVIS LEKVÁR kb. 6 dl
50 dkg homoktövis bogyó
2,5 dl víz
20 dkg cukor (nyers nád)
1 késhegynyi citromsav
1/2 cs dzsemfix 3:1
1. alaposan mossuk meg a bogyókat, majd a vízzel fõzzük addig, amíg a bogyók kezdenek szétesni, majd botmixerrel pürésítsük (a bogyóban található magok nem fognak széttörni)
2. szûrõn passzírozzuk át, adjuk a léhez a cukrot, a dzsemfixet és keverjük csomómentesre
3. nagy lángon forraljuk fel a keveréket, majd kis lángon rotyogtassuk 3-5 percig, közben idõnként kevergessük
4. szedjük le a képzõdött habot, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárjuk fóliával és tetõvel, majd fordítsuk fejre 5 percre (vákuum képzõdik, ami segíti a tartósítást)
Praktikák:
- ezzel a cukor aránnyal egy savanykásabb lekvárt kapunk, igény szerint növeljük a cukrot
- édes gyümölccsel készítve csökkentett cukormennyiséggel is készíthetõ