Hollókõi babgulyás
sponsored links
"Ha a hollókõi babgulyás mûködik mustárral, akkor kovászos uborkával sem lehet rossz a gulyás! :-)" - írta Hankka a buzsáki fatányéroshoz.
Így indult. Rágugliztam. Megfõztem.
Ha ettetek már finom babgulyást...
Hollókõi babgulyás
Elkészítési idõ: 2-2,5 óra
Hozzávalók:
- 1 ek. zsír/2 ek. olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 50 dkg sertéshús (comb, lapocka)
- 25 dkg füstölt hús (oldalas, nyúlja, tarja)
- 25 dkg szárazbab
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 babérlevél
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpos tk. fûszerpaprika
- 3 dl tejföl
- 1 ek. mustár
A szárazbabot elõzõ éjjel legalább kétszeres mennyiségû hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszûrjük, átmossuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsiradékban üvegesre pároljuk. Tûzrõl lehúzva meghintjük fûszerpaprikával, majd rádobjuk a kockákra vágott húst, a füstölt húst és a babot. Felöntjük egy kevés vízzel, mintha pörköltet készítenénk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Menet közben nézzünk rá, ha nagyon elfõvi a levét, pótoljuk.
Kb. 45 percnyi fõvés után hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és teljesen puhára fõzzük.
Ekkor ízesítjük a borssal és a zúzott fokhagymával.
A tejfölt elkeverjük a mustárral és kevés forró levessel (hõkiegyenlítés), majd a keveréket a levesbe csorgatjuk.
Egyet forralunk rajta.
Ha kell, korrigáljuk az ízeket (a sóval vigyázzunk, mert a füstölt hús eleve nagyon sós), a mustártól kellemesen pikánsnak kell lennie.
Forrón, puha kenyérrel, plusz tejföllel, esetleg néhány csepp frissen facsart citromlével ízesítve tálaljuk.