Hollókõi babgulyás

2014-02-25

sponsored links



"Ha a hollókõi babgulyás mûködik mustárral, akkor kovászos uborkával sem lehet rossz a gulyás! :-)" - írta Hankka a buzsáki fatányéroshoz.

Így indult. Rágugliztam. Megfõztem.

Ha ettetek már finom babgulyást...






Hollókõi babgulyás


Elkészítési idõ: 2-2,5 óra


Hozzávalók:

  • 1 ek. zsír/2 ek. olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéshús (comb, lapocka)
  • 25 dkg füstölt hús (oldalas, nyúlja, tarja)
  • 25 dkg szárazbab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos tk. fûszerpaprika
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek. mustár



A szárazbabot elõzõ éjjel legalább kétszeres mennyiségû hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszûrjük, átmossuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsiradékban üvegesre pároljuk. Tûzrõl lehúzva meghintjük fûszerpaprikával, majd rádobjuk a kockákra vágott húst, a füstölt húst és a babot. Felöntjük egy kevés vízzel, mintha pörköltet készítenénk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Menet közben nézzünk rá, ha nagyon elfõvi a levét, pótoljuk.

Kb. 45 percnyi fõvés után hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és teljesen puhára fõzzük.

Ekkor ízesítjük a borssal és a zúzott fokhagymával.

A tejfölt elkeverjük a mustárral és kevés forró levessel (hõkiegyenlítés), majd a keveréket a levesbe csorgatjuk.

Egyet forralunk rajta.

Ha kell, korrigáljuk az ízeket (a sóval vigyázzunk, mert a füstölt hús eleve nagyon sós), a mustártól kellemesen pikánsnak kell lennie.

Forrón, puha kenyérrel, plusz tejföllel, esetleg néhány csepp frissen facsart citromlével ízesítve tálaljuk.





Folytats a blogon ... www.chefviki.hu/2014/02/hollokoi-babg...

sponsored links

Keres?s