Hola! me llamo andalúz sült-töltött paprika
sponsored links
Szeretem a spanyolokat. Mi a baj ezzel? Semmi. Szeretem a nyelvüket, ahogy a H-t ejtik, szeretem az idõjárásukat, csak nem júliusban, és szeretem a focijukat, még ha nem is vagyok madridista. És szeretem a spanyol konyhát is. Mi a baj ezzel? Semmi. Ha csak az nem, hogy olyan, mint "spanyol konyha" nem létezik, ahogy nincs "indiai konyha" vagy kínai nyelv sem. Vannak nyelvjárások Kínában, ahogy az egyes indiai tartományoknak is megvannak a megkülönböztetõ jellemzõik a konyhájukra. Spanyolország pedig épp elég nagy ahhoz, hogy ne lehessen egységes gasztronómiáról beszélni, hisz picit mást esznek Katalóniában, mást Baszkföldön és mást Andalúziában. De mivel én mindért odavagyok, így nyugodtan leírhatom, hogy szeretem a spanyol konyhát. Az alábbi recept épp andalúz, mely meglepõ módon egy andalúz receptversenyre készült. De mitõl andalúz? Pl. a mazsolától, ami arab (mór) hatás, és ez fõleg a déliekre jellemzõ. Vagy ha másért nem, hát a spanyol sherrytõl, a Vino de Jereztõl, ami legalább annyira kultikus Dél-Spanyolországban, mint nálunk pl. a makói hagyma. A spanyol sherry jolly joker a konyhában: halhoz, nyúlhoz, csirkemájhoz, leveshez vagy desszerthez egyaránt hasznosítható, talán csak hosszúlépésnél lenne indokolatlan elõvenni.
Hozzávalók 4 fõre:
- 4 kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl félszáraz sherry (ez épp Sandeman, köszi Bella!)
- 1 dl spanyol olívaolaj (Uniolive, extra szûz, köszi Gergõ!)
- 1 ek sûrített paradicsom ...