Hokkaido vagy shokupen zsemle hamburgerhez
sponsored links
Tang zhong
150 g v?z, 30 g keny?rliszt
A lisztet ?s vizet (mindig 1:5 ar?nyban) alaposan ?sszekeverj?k falap?ttal.
K?zepes l?ngon, folyamatosan kevergetve s?r?tj?k, m?g 65?C-ra nem melegszik. Ekkorra j?l l?that?, megmarad? ?sv?nyt lehet bele h?zni a kever?lap?ttal. (A liszt ennyi id? alatt nem barnul meg ? ne is hagyjuk!)
Szoba h?m?rs?kletre h?tj?k. J? megold?s, ha 6-8 ?r?ra vagy ?jszak?ra h?t?szekr?nybe tessz?k, de ez esetben is szoba h?m?rs?kleten adjuk hozz? a keny?rt?szt?hoz.
A liszt a meleg v?zb?l t?bbet sz?v mag?ba, mint a hidegb?l, ?s kem?ny?t?je az elj?r?s hat?s?ra ?zselatinosodik?.
Keny?rt?szta
450 g keny?rliszt + 25 g a munkafel?let lisztez?s?hez
25 g cukor
7 g sz?raz ?leszt?
2 toj?s
175 ml tej
7 g tengeri s?
180 g tang zhong (vizes r?nt?s a fentiek szerint)
40 g szoba h?m?rs?klet? vaj
?sszekeverj?k a lisztet, cukrot, ?leszt?t. Apr?nk?nt hozz?adjuk a vizet (vagy tejet), a vizes r?nt?st (tang zhong), a frissen felvert toj?st ?s a s?t.
Az ?ssze?llt t?szt?t 4-5 percig gy?rjuk, hozz?adjuk a vajat, majd tov?bbi 7-8 percig gy?rjuk. Addig gy?rjuk, m?g elasztikuss?, f?nyess? nem v?lik, el nem m?lik ragacsoss?ga.
Ha robotg?pet haszn?lunk, akkor 5 percig alacsonyabb, ?jabb 5-7 percig magasabb fokozaton keverj?k, a k?t f?zis k?z?tt adjuk hozz? a vajat.
A t?szt?t ezut?n szab?lyos g?mbb? form?ljuk, f?li?val letakarva langyos helyen (25-30 ?C-n) 50-60 percig kelni hagyjuk. Mihelyt a k?tszeres?re duzzadt, a leveg?t a t?szt?b?l ?k?llel vagy ujjbeggyel k?m?letesen kinyomkodjuk, h?rom vagy n?gy r?szre osztjuk. Ezekb?l kisebb zseml?ket form?zunk, amiket ruh?val vagy f?li?val letakarva ?jabb 20-25 percig m?sodszor is kelni hagyjuk.
Belisztezett asztalon mindegyik cip?t ov?lisra ny?jtjuk. Az ov?lis t?szt?t keresztben magunk el? ter?tj?k. El?sz?r a baloldali harmad?t hajtjuk k?z?pre, majd a jobboldalit. Kiny?jtjuk, majd a t?l?nk t?volabbi r?szt?l kezdve magunk fel? felg?ngy?lj?k.
A m?veletet megism?telj?k: ehhez a t?szt?t 90?C-kal elforgatjuk, ?s ?jra ny?jtjuk-tekerj?k. A bucikat s?t?form?ba tessz?k egym?s mell?. Lef?li?zva hagyjuk m?g egy
szer 20 percet kelni.Amikor megkelt, akkor n?mi v?zzel felvert toj?ssal megkenj?k. Szez?mmaggal megsz?rjuk. 180 ?C-s s?t?ben s?tj?k. Kiss? h?lni hagyjuk, r?csra kibor?tjuk.
Megjegyz?s:
A tang zhong j?l k?sz?thet? ? ak?r nagyobb mennyis?gben is ? thermomixben (3-4 perc n?gyes fokozaton, amit f?lid?ben fel?re kapcsolunk). Ar?ny?val sokat lehet k?s?rletezni, egyesek 30-35%-ig is elmennek. M?sok v?z helyett tejet vagy z?lds?glevet haszn?lnak, megint m?sok fah?jjal ?zes?tik a foszl?s kenyeret.
Hamburger receptjeim: http://giudittakonyha.blogspot.com/search/label/Hamburger
Eredeti recept: