Hokkaido kalács
sponsored links
Gondoltam én is kipróbálom. Mindenki, aki kenyeret süt otthon már kipróbálta, de én még nem. Rendezhettem volna szebben is a sütõformában, de ez már ilyen lett.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam, kis cukorral elkevertem és felfuttattam benne az élesztõt. Kenyérsütõgép üstjébe mértem a szilárd összetevõket, majd ráöntöttem a langyos teje és tejszínt, tojást, citromlevet (ez segít könnyebbé válni a tésztának), Dagasztóprogramra kapcsolva a gép kétszer dagasztotta, kelesztette a tésztát.
A jó duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen négy egyenlõ részre osztottam, mindegyiket átgyúrtam, majd hosszú téglalapot nyújtottam belõle (kb. 10x40 cm). Ezeket a csíkokat feltekertem és egymás mellé fektettem a sütõformában. Egy formakenyér nagyságú szilikon formát használtam. A kalács tetejét megkentem tojással és langyos helyen 25-30 percig kelesztettem. Ekkor már igen dagadozott ki a formából. 200 fokos sütõbe tettem 10 percre, majd ezt követõen lecsökkentettem hõt 170 fokra és további 25 percig sütöttem a kalácsot. A tejszíntõl napokig friss maradt. Nem lett nagyon édes, de így ehettük édessel, sóssal egyaránt.
Hozzávalók:
- 40 dkg tönkölyliszt
- 1 tojás (keveset félretehetünk belõle a kalács megkenéséhez)
- 3 dkg gyümölcscukor
- 1 csipet só
- 2 dkg friss élesztõ
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 2 ek tejpor
- 1 ek citromlé
Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam, kis cukorral elkevertem és felfuttattam benne az élesztõt. Kenyérsütõgép üstjébe mértem a szilárd összetevõket, majd ráöntöttem a langyos teje és tejszínt, tojást, citromlevet (ez segít könnyebbé válni a tésztának), Dagasztóprogramra kapcsolva a gép kétszer dagasztotta, kelesztette a tésztát.
A jó duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen négy egyenlõ részre osztottam, mindegyiket átgyúrtam, majd hosszú téglalapot nyújtottam belõle (kb. 10x40 cm). Ezeket a csíkokat feltekertem és egymás mellé fektettem a sütõformában. Egy formakenyér nagyságú szilikon formát használtam. A kalács tetejét megkentem tojással és langyos helyen 25-30 percig kelesztettem. Ekkor már igen dagadozott ki a formából. 200 fokos sütõbe tettem 10 percre, majd ezt követõen lecsökkentettem hõt 170 fokra és további 25 percig sütöttem a kalácsot. A tejszíntõl napokig friss maradt. Nem lett nagyon édes, de így ehettük édessel, sóssal egyaránt.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.